Hver 24. bolig er til salg

Foto: Boligsiden

I Danmark er der lige nu godt 55.000 villaer, rækkehuse og ejerlejligheder til salg, hvilket i gennemsnit svarer til en ud af 24 ejerboliger. Men der er store geografiske forskelle. Det skriver EDC i en pressemeddelelse.

Der er kortest mellem “Til salg-skiltene” på Langeland. På Langeland er det således hver 12. ejerbolig, der aktuelt er til salg, mens det i Halsnæs, Albertslund og Tårnby kommuner kun er hver 41. bolig, der har plads på ejendomsmæglernes salgslister.

Det er generelt i ø-kommunerne at der flest boliger til salg. Umiddelbart efter Langeland kommer nemlig Læsø og Ærø med henholdsvis hver 14. og hver 15. bolig til salg.

Længst salgstid i små samfund

– Det er et udtryk for at salgstiden er længst i små samfund og specielt på øer uden broforbindelse til fastlandet, hvor man skal med en færge, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

FIK DU LÆST: Sådan gik det andelsboligmarkedet i 2011

– De lange salgstider medfører at boligerne hober sig op hos ejendomsmæglerne.

Sammen med de små ø-kommuner findes landets største kommune, nemlig København, med hver 16. bolig til salg. Her er forklaringen dog en anden, nemlig at ejerboligerne i Københavns Kommune i væsentlig grad består af små og mellemstore ejerlejligheder, der sælges hyppigere end villaer.

Kort ejertid for ejerlejligheder

– I snit bor man i en villa 17-20 år, før den sælges, mens ejeren af en lejlighed i gennemsnit kun har en tidshorisont for sit ejerskab på ca. 7 år, siger Jan Nordmann.

LÆS OGSÅ: Danmarks billigste ejerlejlighed koster under 1.000 kr. om måneden

– Specielt i København, hvor mange lejligheder bebos af studerende og unge familier, der ofte hurtigt skal videre til en større bolig, kommer den korte ejertid til at slå igennem i tallene for hvor mange boliger der er til salg.

Udbuddet falder

Det samlede udbud af boliger til salg har det seneste halve år ligget nogenlunde stabilt men på noget nær et rekordhøjt niveau. Der kan dog konstateres en tendens til lidt faldende udbud, som dog til dels er årstidsbestemt.

– Vi ser altid et fald i udbuddet henover jul og nytår hvor især sælgere af fritidshuse tager deres hus ud af markedet, for så at vende tilbage lige før påske. Så der er også lidt
sæsonvariation i udbuddet, siger Jan Nordmann.

Salget af boliger i 2011 anslås af EDC til at ende meget tæt på 50.000 stykker.

– Dermed bliver året på niveau med 2009 og 15-16 pct. dårligere end 2010. Det er den udbredte usikkerhed om fremtiden og frygten for en fornyet finanskrise, der afholder
mange fra at købe bolig på trods af at renten er historisk lav, priserne de laveste siden 2004 og udvalget stort, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Find mere om