Her kan boligejerne ikke komme af med huset

Foto: Boligsiden

I nogle kommuner skal boligsælgerne væbne sig med ekstra meget tålmodighed, når de venter på, at en køber dukker op. I ti kommuner er den gennemsnitlige liggetid på udbudte huse lige nu på over 500 dage.

Når landets boligsælgere sætter huset til salg, håber de fleste på et lynsalg, så de kan komme videre i livet. Sådan går det dog ikke altid, og i visse kommune skal man væbne sig med ekstra meget tålmodighed, hvis man er på jagt efter en køber.

Mens det ikke hører til sjældenhederne, at dele af husene i de københavnske omegnskommuner knap når at runde en liggetid på 100 dage, ser det straks anderledes ud i Lemvig, som er den kommune, hvor liggetiden er allerhøjest. Her er den gennemsnitlige liggetid blandt de 231 huse, der lige nu er i udbud, på 635 dage.

”Det er ikke overraskende i landets yderkommuner, at det er sværest at sælge huset. På top tre er også to øer, og fokuserer vi på netop øerne, så er en lang liggetid på mange måder ganske naturlig, fordi køberskaren er mindre end mange steder på fastlandet,” siger Birgit Daetz, der er kommunkationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kan forhindre et salg

Fælles for de kommuner, der indtager top 10 over de længste liggetider, er, at en stor del af dem ligger på det jyske fastland fra Tønder i syd til Lemvig i vest og Jammerbugt i nord.

Ifølge Thomas Hovgaard, der er relationschef hos Nybolig, rammer de meget lange liggetider fortrinsvis områder, hvor der har været en kraftig strukturudvikling. Når for eksempel en skole lukker, påvirker det chancen for at sælge sin bolig i det pågældende område.

”Lange liggetider er ikke noget rart scenarie, når man gerne vil sælge sin bolig, da de i nogle tilfælde kan virke kontraproduktive for et salg. Liggetiden kan have en afskrækkende effekt, fordi de signalerer, at det lokale boligmarked er gået i stå, og det kan få kommende boligejere til at overveje deres boligkøb en ekstra gang. De færreste ønsker jo at købe en bolig, som de tror vil falde i værdi,” siger Thomas Hovgaard, og fortsætter:

”For sælger kan det være dybt frustrerende, mens køber måske kan øjne en mulighed for en god handel, da der alt andet lige er en sammenhæng mellem liggetidernes længde og viljen til at gå ned i pris.”

Fakta: Liggetid og salgstid

  • Mens liggetid er et udtryk for, hvor længe en aktuelt udbudt bolig har været til salg, angiver salgstiden det antal dage, boligen har været på markedet, inden den er blevet solgt.

Top 10: Kommuner med de længste liggetider

KommuneGn.snitlig liggetidAntal i udbud
Lemvig635231
Ærø615129
Læsø59586
Struer587340
Lolland547596
Thisted531602
Fanø53039
Jammerbugt521540
Tønder512439
Morsø500256

(Opgørelsen dækker over huse i aktuelt udbud. Data trukket 1. juni 2017. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om