For første gang siden sommer daler det samlede udbud af boliger

Foto: Boligsiden

Med ganske få undtagelser er det samlede udbud af boliger steget uge for uge siden vinterferien i år – endda ganske hurtigt. Men i de seneste uger er tempoet gået ned, og i sidste uge blev væksten i antal boliger til salg vendt til et fald.

Kigger man på grafen over udviklingen i det samlede antal boliger til salg i Danmark i år, er der tale om en klart stigende kurve. Det samlede udbud af boliger er nemlig – med ganske få undtagelser – vokset hver eneste uge siden uge 7 i år.

De to dyk, der har været, var henholdsvis et minimalt fald i uge 16, som var i forbindelse med påsken, samt i uge 29, hvor store dele af landets befolkning har været på sommerferie, og dermed ikke koncentreret sig om at sætte boligen til salg.

Ellers har der været tale om en kraftig stigning i udbuddet, som er vokset fra knap 35.500 boliger til salg i uge 7 til lige knap 49.000 boliger til salg i uge 45.

Men i sidste uge (uge 46) blev den udvikling for første gang i lang tid vendt til et fald, så der nu i alt er 48.789 boliger til salg i Danmark.

Færre sælger, og flere fjerner boligen fra markedet

”Tendensen har i langt størstedelen af året været, at udbuddet er vokset uge for uge som konsekvens af, at boligsalget er bremset op, imens sælgerlysten har været nogenlunde stabil. Det har bidraget til at få bragt det samlede udbud af boliger op, efter det ellers har ligget på et rekordlavt niveau i de seneste år under corona,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Men i de seneste uger er udbuddet steget mindre, end det typisk har været tilfældet i år, og i sidste uge blev der så også tale om et egentligt fald i antal boliger til salg. Det er en udvikling, der bunder i, at færre sætter boligen til salg, ligesom der er flere, der fjerner deres bolig fra markedet.”

Øjebliksbillede eller blivende tendens?

Den udvikling har – i hvert fald for en stund – sat en stopper for det stigende antal boliger til salg, som ellers har været tendensen i langt størstedelen af i år.

”Det har været tiltrængt med et øget udbud, for niveauet har været usædvanlig lavt under corona. Og vi er endnu ikke nået op på det niveau, som vi så i tiden inden corona, hvor der var cirka 55.000-60.000 boliger til salg. Det bliver derfor også interessant at følge udviklingen i de kommende uger,” siger Birgit Daetz.

Da der er tale om ugetal, er det nemlig for tidligt at sige noget om, hvorvidt det er tale om et øjebliksbillede eller en blivende tendens.

”Vi er nødt til at se udviklingen an i de kommende uger. Når vi har med ugetal at gøre, kan der hurtigt ske udsving i den ene uge, som kan være vendt på hovedet igen ugen efter. Derfor kræver det også et større datagrundlag i form af flere ugers udvikling, før vi kan drage de endelige konklusioner om udviklingen i det samlede udbud,” forklarer Birgit Daetz.