Færre kvadratmeter til salg: Huskøbernes udvalg svinder ind

Foto: Boligsiden

Det samlede antal kvadratmeter til salg på husmarkedet er faldet med 25 procent de seneste fem år, og det giver køberne begrænsede valgmuligheder.

Fem millioner. Så mange kvadratmeter hus er der til salg på Boligsiden lige nu. Det lyder af meget, men det er det ikke. Faktisk faldt antallet af udbudte kvadratmeter i september for første gang til lige under fem millioner, og det er en fjerdedel mindre end for fem år siden. Samtidig stiger størrelsen på de udbudte huse i gennemsnit med en kvadratmeter om året.

Men hvad betyder alt det egentlig? Kort sagt, at køberne har langt færre – men lidt større huse at vælge imellem.

Kommunikationsdirektør hos Boligsiden Birgit Daetz uddyber:

”Når der er færre kvadratmeter til salg end tidligere, og de udbudte huse samtidig bliver større, så får køberne langt færre huse at vælge imellem. For den køber, der er åben for at købe hus i hele Danmark, er der stadig et stort udvalg, men langt de fleste har et begrænset område, de søger i. De har krav til størrelse og indretning. Og de har også et budget, der gør, at de ikke kan vælge på alle hylder. Det betyder, at der samlet set bliver færre huse at vælge imellem på ejendomsmæglernes hylder,” siger hun.

Det næste spørgsmål der melder sig er, om det begrænsede udvalg er et problem for køberne? Der er jo stadig et udvalg – trods alt.

”Det forlyder, at flere købere efterspørger større boliger, fordi vi på grund af corona skal være mere hjemme. Det harmonerer godt med, at de udbudte huse bliver større, men hvis der samtidig er flere, der vil købe nyt, bliver konkurrencen om de udbudte huse større, og det kan blive svært for nogle købere at få det, de drømmer om,” siger Birgit Daetz.

Tøv ikke med at sætte til salg

For at få opfyldt de drømme, som Birgit Daetz taler om, er det for de fleste købere nødvendigt at gå på kompromis med nogle af kravene. Især lige nu, hvor udbuddet ikke ser ud til at stige foreløbig.

For når vi ser på udviklingen i udbuddet de seneste uger, kan antallet af nye huse til salg ikke følge med udviklingen i antallet af solgte. Dertil kommer, at nogle huse også bliver taget af markedet uden at blive solgt.

Derfor falder udbuddet fortsat. Det sker blandt andet fordi, langt flere end tidligere får solgt deres huse hurtigere. Det betyder også, at hvis der stadig er potentielle sælgere, der er nervøse for at sætte til salg i en coronatid, er den nervøsitet ubegrundet.

”Vi har undersøgt alle de huse, der blev sat til salg i andet kvartal i år – midt under coronanedlukningen. Tæt på halvdelen havde solgt efter tre måneder, og det er langt flere end normalt. Ejendomsmæglerne skriger på at få flere huse og flere kvadratmeter til salg, fordi de ved, at køberne står klar. Så står du og overvejer at tage skridtet, er der ingen grund til at tøve,” siger Birgit Daetz.

Så meget er der til salg ultimo oktober:

ÅrAntal huseKvadratmeterGennemsnitsstørrelse for udbudte huse
201538.2536.467.140169
201637.8686.435.341170
201735.0075.994.808171
201834.2975.906.341172
201933.2725.751.027173
202027.8424.856.621174

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om