Derfor daler udbuddet, selvom flere sætter boligen til salg

Foto: Boligsiden

Er boligmarkedet gået i stå, når udbuddet er lavt? Nej, viser en opgørelse fra Boligsiden, der understreger vigtigheden af at adskille begreberne. Der kommer mange nye boliger til salg, mens udbuddet falder, og sådan har det været i flere år.

Når udbuddet af boliger er lavt, må det skyldes, at færre sætter boligen til salg? Man fristes nemt til særligt her på det seneste at nå denne umiddelbare, hvor det samlede udbud af boliger netop har været lavt.

Men konklusionen er ikke rigtig.

Faktisk har situationen på boligmarkedet i flere år været sådan, at udbuddet er faldet, selvom der er kommet flere og flere boliger til salg. Men hvordan hænger det egentlig sammen? Forklaringen skal findes i, at der bliver fjernet endnu flere boliger fra markedet, end der kommer til salg.

Lad os lave et regnestykke, der tager udgangspunkt i udbuddets udvikling i starten af 2022. For overblikkets skyld har vi her afrundet tallene, men de eksakte tal kan ses i tabellen nedenfor.

Der var cirka 37.000 boliger til salg i starten af året, og der er kommet omkring 20.700 nye boliger til salg i de første 10 uger. Det giver umiddelbart et udbud på omtrent 57.700 boliger. Men der skal vi huske at trække de tæt ved 17.500 solgte samt de godt 4.300 fjernede boliger fra (fjernede boliger er dem, der er taget af markedet uden at blive solgt).

Ergo er der taget flere boliger af markedet (solgte og fjernede), end der er kommet nye til. I alt er der taget små 21.800 af, og der er kommet tæt omkring 20.700 til.

Udvikling i udbud i starten af 2022:

UDBUDANTAL
Udbud starten af 202237.041
Nye til salg20.653
Solgt17.482
Fjernede4.312
Udbud efter 10 uger35.900

(Tabellen viser udviklingen i udbuddet i de første 10 uger af 2022. Kilde: Boligsiden)

”Det er vigtigt at understrege, at et lavt udbud ikke er ensbetydende med, at boligejerne er holdt op med at sætte deres boliger til salg. Tværtimod har vi i de seneste år netop set udbuddet dale, selv om antallet af nye boliger har været konstant eller endda steget lidt. Forklaringen er ganske enkel: Der bliver solgt flere boliger end tidligere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

Pointen med udbuddet er vist i søjlediagrammet herunder. Det viser antallet af nye boliger til salg i årene 2017 til 2022, der ligger nogenlunde stabilt på samme høje niveau samt det samlede udbud i uge 1 i de enkelte år.

[visualizer id=”54697″ lazy=”no” class=””]

(For 2022 er antallet af nye boliger til salg blot for de første 10 uger. Ellers viser tabellen antallet af nye boliger til salg og det samlede udbud år for år i uge 1. Kilde: Boligsiden)

”Lad os forestille os, at du starter med at se på bolig den 1. januar 2021, og at du køber den 31. december, så viser søjlediagrammet, at du faktisk har haft lidt flere boliger at vælge imellem end normalt, fordi der kom flere boliger til salg end i årene før. Lad os sige, at du omvendt blot søger bolig i en enkelt dag, så får du reelt blot et øjebliksbillede af udbuddet lige præcis den dag,” påpeger Birgit Daetz og fortsætter:

”Sagt med andre ord afhænger dit udvalg af længden på den periode, du kigger efter bolig. For der kommer mange nye boliger til salg. De bliver til gengæld solgt hurtigt igen og i stort antal.”

Udbud steget de seneste to uger

Tager vi de helt kortsigtede briller på og ser på udbuddets udvikling de seneste to uger, er det faktisk steget lidt. Det er sket efter lang tid med et faldende udbud.

Stigningen i udbuddet kommer som en konsekvens af, at der er flere, der har sat til salg i de to uger end i de foregående, mens salget har været nogenlunde konstant. Altså er vægtskålen tippet de seneste uger, så der kommer flere boliger til salg, end der bliver taget af markedet (solgte og fjernede).

”Det samlede udbud har i lang tid lidt under, at der blev solgt mange boliger i andet halvår af 2020 og første halvår af 2021. Nu blæser der nye udbudsvinde over boligmarkedet. Og så er det vigtigt at huske, at når udbuddet nu stiger igen, er det ikke er ensbetydende med, at salget er gået i stå. Lige nu betyder det blot, at der er flere, der sætter deres bolig til salg end i starten af året,” siger Birgit Daetz.

Find mere om