Forskudsopgørelse for 2024: Boligejere skal være opmærksomme på dette

Foto: Unsplash

Fra 14. november kan danskerne se deres forskudsopgørelse for 2024. Her vil det blandt andet fremgå, hvad den foreløbige 2022-vurdering konkret vil betyde rent økonomisk for boligejere. I den forbindelse er det særligt vigtigt at være opmærksom på, om ens grundskyld står til at stige.

Det varer ikke længe, før danskerne igen kan få indblik i, hvad de forventes at få i indkomst i det kommende år, og hvad de forventes at skulle betale i skatter.

Som vanligt offentliggøres forskudsopgørelsen for det forestående år nemlig i midten af november, som denne gang kan ses fra 14. november.

Men, men. Dette års forskudsopgørelse er en smule anderledes end den, danske boligejere har modtaget i tidligere år. Det fremgår af Vurderingsstyrelsens hjemmeside.

For fra januar 2024 træder nye ændringer i boligskatten i kraft, som kort og godt ændrer på satsen for boligbeskatningen fremover.

Det, der danner grundlag for boligskatten i 2024, er de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022, som blev offentliggjort i september i år.

Og netop eventuelle, økonomiske effekter af de foreløbige 2022-vurderinger vil blandt andet fremgå af den nye forskudsopgørelse, som er på vej.

Du kan se den foreløbige ejendomsvurdering for 2022 og den forventede boligskat i 2024 for adresser på ejendomme i Danmark via Boligsidens kort, som du finder her.

FAKTA: Hvad er boligskat?

Som boligejer betaler du boligskat, som består af to dele:

1: Ejendomsværdiskat, som er den skat, du betaler for selve din ejerbolig. Denne opkræves af staten.

2: Grundskyld, som er den skat, du betaler for den grund, din ejerbolig er placeret på. Denne opkræves nu af din kommune, men fra januar 2024 vil grundskylden blive opkrævet af staten.

Det er den offentlige ejendomsvurdering, der er med til at bestemme, hvor meget du skal betale i boligskat. Den offentlige ejendomsvurdering er statens skøn over din boligs værdi.

Nu vises grundskylden på forskudsopgørelsen

Som noget nyt vil man i den forskudsopgørelse, som er lige på trapperne, ikke alene kunne se estimatet for ens ejendomsværdiskat det kommende år.

For nu vil man også kunne se den forventede grundskyld i forskudsopgørelsen.

Det er nemlig sådan, at grundskylden flyttes fra kommunerne til staten fra 2024.

Det betyder, at du ikke længere skal betale grundskyld to gange om året via kommunen, som du er vant til. I stedet opkræves grundskylden fremover løbende via din skattebetaling, sådan at du vil få mindre udbetalt hver måned.

Med andre ord vil der fra årsskiftet være en ny måde at opkræve grundskylden på.

Vær obs på, om grundskylden stiger

Når nuværende boligejere får deres forskudsopgørelse, er det vigtigt at være særligt opmærksom på, hvad den foreløbige 2022-vurdering konkret betyder for grundskyldens kommende sats, forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Nuværende boligejere vil ikke opleve stigninger i boligskatten fra årsskiftet, når det kommer til den ene del af boligskatten, nemlig ejendomsværdiskatten, fordi den enten er sikret mod stigninger gennem skattelettelser eller en særlig skatterabat,” siger hun og fortsætter:

”Anderledes ser det ud for den anden del af boligskatten, nemlig grundskylden. Denne kan stige fra år til år – også fra 2023 til 2024. Således vil nogle nuværende boligejere kunne mærke boligskatteændringerne rent økonomisk fra næste år, hvilket man naturligvis bør være opmærksom på.”

I tilfælde af, at man som boligejer oplever, at grundskylden stiger fra 2023 til 2024, så vil man umiddelbart ikke kunne blive mødt af voldsomme skattestigninger.

Der er nemlig indført et særligt loft på boligskatten, som indebærer, at grundskylden maksimalt må stige med 2,8 procent fra 2023 til 2024.

Hvis ens grundskyld stiger, er det muligt at indfryse stigningen, så betalingen ikke falder med det samme.

Indfrysningsordning for stigninger i grundskyld

Hvis grundskylden for din ejendom stiger i 2024, skal du altså beslutte dig for, om du ønsker at indfryse stigningen, eller om du vil betale med det samme.

Her er det vigtigt at være opmærksom på, at indefrysningen af grundskyldsstigningerne er et tilbud, som skal betragtes som et lån.

Det betyder, at der løbende vil falde renter på indfrysningslånet, og at du skal betale både renter og selve lånet tilbage igen til staten.

Ønsker du ikke at indfryse eventuelle stigninger i grundskylden, skal du selv aktivt fravælge det via din forskudsopgørelse. Du kan også framelde dig indefrysningsordningen ved at klikke her.

Du kan læse mere om indfrysningsordningen på Vurderingsportalen her.

Du kan finde en guide til, hvor og hvordan du skal aflæse din nye forskudsopgørelse på Vurderingsportalen via dette link.

Find mere om