Vil robotter udslette ejendomsmæglerne?

Indblik er i denne uge skrevet af Jacob Neua Nørgaard, der er direktør i ejendomsmæglerfirmaet Estaldo.

Digitalisering er længe blevet diskuteret i ejendomsmæglerbranchen. Og i diskussionen bruges begrebet ’digitalisering’ både som argument for at være en trussel for ejendomsmæglerfaget såvel som fremtiden.

I min optik vil internettet, kunstig intelligens og avancerede algoritmer ikke overtage ejendomsmæglernes arbejde. Faget er ikke uddøende, og om fem år vil der fortsat være ejendomsmæglere.

Som jeg ser det, handler diskussionen i stedet om, hvilken rolle ejendomsmæglerne har i fremtiden.

Nye muligheder for boligkøberne

Der findes virksomheder, som analyserer dronebilleder af vindmøllevinger. Formålet er at finde ud af, hvornår de skal repareres. Den opgave kan kunstig intelligens udføre på 24 timer. Et menneske skal bruge mindst tre uger.

En anden virksomhed analyserer rystelser i produktionsudstyr. Den kunstige intelligens kan forudsige med høj præcision, hvornår en pumpe skal have en ny reservedel. På den måde kan de begrænse stop i produktionen.

Men indtil nu har ingen haft succes med at lave en skudsikker model til at vurdere ejendomme. Det kan muligvis skyldes, at de vurderinger, som ejendomsmæglerne laver, er baseret på holdninger og følelser. Eller som Ole Hækkerup har skrevet i et tidligere indlæg her på siden at “Selv med lokalkendskab kan der være forskelle i vurderinger foretaget af forskellige mæglere, for det er jo individuelle vurderinger.”

Men spørgsmålet er, hvad der sker, når du kobler et læringselement ind i den digitale ligning?

Den hurtige, kunstige intelligens

Med læringselementet vil en computer begynde at give boligkøberne helt nye muligheder og meget mere præcise vurderinger.

I dag navigerer mange eksempelvis efter postnumre. Risskov i Aarhus, Hasseris i Aalborg, Dalum i Odense og Whiskybæltet i København. Skyldes de høje priser i de områder, at boligerne er bedre? Eller er det følelser og forestillinger om en bestemt livsstil?

Det helt store spørgsmål er, hvad der kommer til at ske i fremtiden, når en robot kan fortælle dig, at det bedste sted at bosætte sig i forhold til dit arbejde er x-by, fordi du sparer 30 minutter i kø og x-kroner om måneden på dit realkreditlån.

Eller når den fortæller dig, at sandsynligheden for prisstigninger er høje, fordi der er byfornyelse på vej. Hvad mon der sker, når robotten tager den lokale skoles karakterskala med i ligningen og flytter børnefamilierne over kommunegrænsen?

Kun fantasien sætter grænserne, men én ting er helt sikker: Robotterne er færdige med opgaven, før vi andre får tænkt mulighederne til ende.

Revolutionen er eksponentiel

Jeg er overbevist om, at vi i fremtiden vil se de åbne data flytte boligkøberne. Risikoen for oversvømmelser, indbrud og de kommende vindmøller giver prisfald. Høje karakterer på den lokale skole og få anmærkninger på daginstitutioner giver højere priser.

Derfor kommer revolutionen ikke fra nye spillere eller virksomheder, som gør ting anderledes. Den kommer, fordi købere og sælgere får mulighed for selv at træffe kvalificerede beslutninger.

I dag er mæglernes rolle at skabe tillid og have lokalkendskab. Men den rolle er allerede mindre betydelig. Fremtidens boligkøber har undersøgt afstand til indkøb, offentlig transport og om skolen har 0-10 klassetrin allerede inden fremvisningen. Derfor er viden om boligen det eneste, som ejendomsmægleren kan imponere med.

Ifølge en ny undersøgelse fra Voxmeter, mener kun halvdelen af boligkøberne, at mægleren vidste nok om den bolig, han fremviste. Det betyder, at ejendomsmæglerens rolle som døråbner er udspillet, hvis ejeren selv kan fortælle, hvorfor de har valgt det specielle gulv. At de har et fællesskab, hvor man kan låne haveredskaber i ejerforeningen. Eller at der hver tirsdag kommer en fiskebil med friske fisk, og at man for guds skyld ikke skal vælge børnehuset Græshoppen.

Digitalisering er ikke coladåser og chips. Det er fremtiden, og de ejendomsmæglervirksomheder, som formår at møde forbrugerne på deres præmisser, bliver dem som flyver med rumraketten til Mars.