Vesterbro er nu dyrere end Rungsted

Indblik er i denne uge skrevet af Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

I midten af halvfemserne kostede en kvadratmeter enfamiliehus i Rungsted Kyst cirka dobbelt så meget som en kvadratmeter ejerlejlighed på Vesterbro i København. Og i 1995 var postnummeret 2960 Rungsted Kyst det syvende dyreste i Danmark målt på kvadratmeterpris for enfamiliehuse og ejerlejligheder, mens ejerlejligheder i 1500-1799 København V lå som nummer 273 på listen.

Siden 1995 er priserne steget pænt i Rungsted Kyst, men ikke i nær det samme omfang som i den københavnske bydel vest for Hovedbanegården, hvor priserne er tidoblet. Det vil sige, at en kvadratmeter nu koster 45 procent mere på Vesterbro end i Rungsted Kyst.

Samtidig gør de høje priser på ejerlejligheder i København V, at området nu er det femtedyreste postnummer i landet, mens Rungsted Kyst er nummer 33 på listen.

Vesterbro har skiftet karakter

Rungsted Kyst er fortsat blandt de dyrere områder at købe bolig i her i Danmark. Enfamiliehusene i det nordsjællandske postnummer er gennemgående større end ejerlejlighederne på Vesterbro, hvorfor den samlede boligpris gennemgående er højere i Rungsted Kyst, som i alle årene har været attraktiv for mange, mens Vesterbro for alvor har skiftet karakter henover årene.

Bydelen har gennemgået en omfattende byfornyelse, og Vesterbro er blevet mere populær for et købestærkt publikum. Mange har ønsket at bosætte sig på Vesterbro samtidig med, at antallet af ejerlejligheder i udbud har været forholdsvist begrænset.

København er blevet renere, der er kommet havnebade, flere altaner, byen er blevet mere børnevenlig, og der er kommet flere studerende, som har ført til flere forældrekøb. Der er skabt mange nye arbejdspladser i landets hovedstad, som har bidraget til den øgede boligefterspørgsel i nærhed af arbejdspladsen.

En generel udvikling på boligmarkedet

Her har jeg fokuseret på to kendte postnumre, men det er en generel udvikling på boligmarkedet, vi har været vidne til. Nemlig, at priserne i København er steget meget kraftigt og har overhalet mange af de fortsat attraktive områder andre steder i landet. Selv steder der traditionelt set har tilhørt toppen af prisskalaen.

Ja, hvem havde for 23 år siden troet, at en kvadratmeter ejerlejlighed på Vesterbro i København ville blive 45 procent dyrere end en kvadratmeter enfamiliehus i det attraktive Rundsted Kyst?

Merprisen for en kvm i Rungsted Kyst ift. en kvm på Vesterbro i København:

(Figuren viser, hvor meget mere – eller mindre – en kvm enfamiliehus i Rungsted Kyst koster ift. en kvm ejerlejlighed på Vesterbro i København. I 1995 var kvm.priserne hhv. 8.842 kr. og 4.490 kr. I første kvartal i år var kvm.priserne hhv. 31.994 og 46.292 kr. Kilde: Boligmarkedsstatistikken)