Vælg mægler med hjerne – og hjerte

Indblik er i denne uge skrevet af Uffe Drejer, der er adm. direktør hos home.

Spørg en ejendomsmægler om han eller hun kan sælge din bolig. Ja, selvfølgelig.

I folkemunde er vi en branche, der er kendt for at være (lidt for) optimistiske og som i højeste grad tror på egne evner.

Der er egentlig heller ikke noget i vejen med at ’tro på det’, vil nogen hævde. Et boligsalg er en vigtig sag, og det kræver en dedikeret indsats fra mægleren. Tro kan flytte bjerge – men kan tro også sælge boliger?

Engang var det svært for kunderne at tjekke mæglerens lovord. Sådan er det ikke længere.

Vi er nemlig også kendt som en branche, der lægger kortene åbent på bordet. Jeg kender ingen branche, hvor alle aktører har aftalt åbenhed og transparens, og hvor sammenligningsgrundlaget er så stort, som det er hos os ejendomsmæglere.

Hvor god er din mægler?

Siden 2014 har Boligsiden.dk samlet statistik om hver mæglerforretning. Du kan blandt andet også se, hvor mange boliger dine lokale mæglere sælger, hvor mange af de boliger, de får til salg, han eller hun evner at få solgt, hvor meget de i snit bliver sat ned i pris, hvor lang salgstiden er osv.

Det er gode data at gå videre med i dine overvejelser, når du skal vælge ejendomsmægler. Og populært sagt viser tallene, om mægleren har noget at have det i.

Hvad tidligere kunder synes om mægleren, kan man også se. Her er en score fra 1-10 – en score fra køberne og en fra sælgerne. Kort tid efter håndtrykket og signaturen er sat på købsaftalen, får køberne et spørgeskema tilsendt. Hele denne gennemsigtighed er jeg stolt af.

Et boligkøb og boligsalg er blandt de største beslutninger, vi tager i livet, og vi søger maksimal tryghed i den fase, hvor vi skifter bolig. Her er en dygtig mægler afgørende. For os mæglere er værktøjet også en motivation til at gøre det lidt bedre hver dag. I hver eneste handel.

Kemien er afgørende

Aldrig har det været nemmere at vælge ejendomsmægler, tænker du måske nu. Både ja og nej.

For tal taler til vores logik og behovet for at sætte to streger under noget – men tal kan læses og tolkes på forskellig vis. Det er ikke sikkert, at den mægler, der sælger flest boliger i din by, er bedst til at sælge lige præcis din bolig, så vær varsom med at tage tallene som et facit.

Statistikken er kun en mellemregning. Mindst lige så vigtigt er det at finde en mægler, hvor kemien og forståelsen mellem jer er der. For et boligsalg er også et samarbejde mellem mægler og sælger, og det du ikke kan se af tallene er, om I kan arbejde sammen.

Efter tal kommer tale, hvor du møder mennesket bag mægleren. Her kommer de ’bløde værdier’ i spil, hvor den gode mægler formår at lytte til kundens behov og ønsker, se mulighederne i boligen og skrue en plan sammen om det bedst mulige salg.

Vi ved fra mange undersøgelser og tilbagemeldinger, at prioriteten er at finde en mægler, man kan stole på og regne med. Troværdighed, tillid og god kemi er i højsædet. At sætte en høj pris og tale efter munden kan alle gøre, men det vil være at svigte vores ansvar som rådgivere.

Find mere om