Stor kærlighed på boligmarkedet

Indblik er i denne uge skrevet af Uffe Drejer, administrerende direktør i home a/s

Dyrebare boliger: Salget af liebhaverboliger er på vej mod rekord.

Mange har lige nu let til ’liebe’ på boligmarkedet. Masser af købere smedes sammen med huse, lejligheder og sommerhuse.

Især i den dyre ende af boligmarkedet er der amoriner i luften. Flere familier kaster deres kærlighed på de dyrere boliger – dem der ofte omtales som liebhaverboligerne.

Det oplever vores mæglere, og det understreger en opgørelse, som vi i Home har lavet sammen med Boligsiden. Og holder salget de gode takter for resten af året, er der udsigt til en rekord for salget af boliger over 5 millioner kroner – og også af dem over 10 millioner kroner – siden finanskrisen.

Tiden er til boligforkælelse

For villaerne er der en fremgang på 10 procent i forhold til sidste år. Og siden 2011 er salget af liebhaverhuse generelt næsten seksdoblet – salget af dem over 10 millioner kroner næsten ottedoblet. Der er altså stor kærlighed på boligmarkedet for tiden.

Liebhaverhandlerne fylder generelt også mere i det totale marked, viser vores beregninger ud fra Boligsidens tal.

Således udgør salget af de dyre huse i første del af 2019 cirka 6,3 procent af det totale salg mod blot 1,7 procent tilbage i 2011, og andelen af liebhaversalg er også vokset i forhold til sidste år.

Sådan ser det ud efter første halvdel af året, og hvis ’peace, love and understanding’ på boligmarkedet fortsætter det næste halve års tid, som meget tyder på til lige nu, runder vi 3.000 handler med boliger over 5 millioner kroner, og det er unikt.

Beliggenhed, arkitektur og historie

’Unik’ er også lige netop det, der kendetegner en liebhaverbolig.

For det er selvfølgelig ikke alene en høj pris, der bestemmer, om en bolig er liebhaveri – men ofte hænger det sådan sammen.

For os mæglere betyder ’liebhaveri’ som regel boliger med en særlig god beliggenhed, en særlig arkitektur, en unik historie – og i det hele taget et særpræg, ’sjæl’ eller en særlig eksklusivitet.

Men fordi der er relativt få liebhaverejendomme på markedet, handles de som regel til en højere pris end øvrige ejendomme. Og det har vi taget udgangspunkt i opgørelsen ved at sætte en minimumspris på fem millioner kroner.

Selv om fem millioner kroner i København, hvor langt de fleste – 3 ud af 4 – liebhaversalg sker, kun sjældent rækker til en ekstraordinær bolig.

Lyst til at udleve boligdrømmen

Bevæger vi os op i boligmarkedets højere luftlag, over de 10 millioner kroner, er det næsten ni ud af ti handler, der ligger i Region Hovedstaden.

Men resten af landet er også med på ’kærlighedsbølgen’ om end i mindre skala. Lige nu oplever vi et overskud og en lyst til at udleve boligdrømmen.

Selvfølgelig næret af den ekstremt lave rente, stigende friværdier og tryghed i privatøkonomien i det hele taget, der giver tro på fremtiden.

Det er i den grad tiden til boligforkælelse. Det kommer klart til udtryk ved, at salget af de dyre sommerhuse også er med på bølgen. Foreløbig med en fremgang på godt 30 procent i forhold til sidste år.

Sommerhusene indikerer et stort overskud på boligmarkedet. For først når vores basale boligbehov er dækket med et hus eller en lejlighed, tør vi kaste længselsfulde blikke ud i sommerlandet.

Jo, der er nok at blive varm om hjertet af på boligmarkedet for tiden.

Kom godt hjem!