Stor efterspørgsel på boliger med høje energimærker

Indblik er i denne uge skrevet af Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Klima og CO2-aftryk er på manges læber i disse dage. Og der er bred enighed om, at energirenoveringer af bygninger er en vigtig nøgle til at nedbringe CO2-udslippet.

Derfor er energieffektiviseringer af boligmassen også en del af Finans Danmarks Forum for Bæredygtig Finans’ anbefalinger til, hvordan finanssektoren kan bidrage til den grønne omstilling af samfundet. Og vi drøfter det også i regeringens klimapartnerskab for finanssektoren, som vi er en del af.

Men det er ikke kun det store klimaregnskab, der har gavn af en mere energieffektiv boligmasse. Den enkelte boligejer kan faktisk høste en række gevinster, hvis de vælger at investere i energiforbedringer.

Mangel på grønne boliger

Først og fremmest er energirigtige boliger i høj kurs hos køberne. Men der er ikke nok af dem på markedet.

I en undersøgelse foretaget af Epinion for Finans Danmark, svarer 57 procent nemlig, at de ville vælge en bolig med minimum energimærke C, hvis de i dag skulle købe en bolig. Men I december 2019 var kun cirka hvert tredje hus til salg i energimæssig god stand – det vil sige med energimærke A, B eller C.

Kort sagt, er efterspørgslen på grønne boliger på nuværende tidspunkt tydeligvis større end udbuddet.

Højere priser og hurtigere salg

For det andet sælges huse med bedre energimærker til højere priser. Det viser en af vores analyser, som vi har lavet på baggrund af over 40.000 hussalg, som tager højde for blandt andet huskarakteristika og geografisk placering.

Et typisk hus på 140 kvadratmeter kan sælges for godt 160.000 kroner mere, hvis det er blevet forbedret fra energimærke E til D. Rykker man sit hus fra energimærke D, som er det mest almindelige, til C, kan der være godt 130.000 kroner mere at hente ved salg.

Udover en højere salgspris, bliver huse med høje energimærker solgt hurtigere. I 2018 blev huse i energimæssig god stand i gennemsnit solgt på 136 dage, mens huse i energimæssig dårlig stand blev solgt på 205 dage.

Energirenoveringer kan give husejere både bedre klimasamvittighed, færre udgifter til varmeregningen – og så bliver man også belønnet ved salget, hvor der kan være flere hundrede tusinde kroner ekstra at hente. Det er en win-win-win.

Spørg din bank eller dit realkreditinstitut

Har man tanker om at energirenovere sit hus, er det en god idé at tage fat i sin bank eller sit realkreditinstitut for at høre om mulighederne for at låne til det.

Og der er flere oplagte tidspunkter, hvor man kan gøre det. Det kan for eksempel allerede være, når man køber huset og optager sit realkreditlån. Desuden giver den særlige danske realkreditmodel boligejerne mulighed for at optage tillægslån eller nemt at lægge deres lån om. I samme omgang kan man undersøge mulighederne for at låne til at investere i energiforbedringer.

Find mere om