Positive vinde over det danske boligmarked

I denne uge er Indblik skrevet af Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank

Efter fem triste år for boligmarkedet har vi nu fået de første, gode tegn på, at der omsider er positive vinde på vej ind over det hårdt plagede danske boligmarked.

Danskerne har taget ”ja-hatten” på

Nye tal viser nemlig, at priserne på ejerlejligheder atter stiger, og at villapriserne er steget i tre ud af fem regioner i årets første kvartal. Og det stopper ikke her. I sidste uge, hvor tallene kom, tikkede der dagen efter endnu en god nyhed ind for boligmarkedet. En omfattende spørgeundersøgelse foretaget af Danmarks Statistik – også kaldet Forbrugerforventningerne – viste nemlig, at vi danskere pludselig føler mere grund til at smile over den økonomiske situation. Både vores egen privatøkonomiske situation og landets. Vi er med andre ord pludselig blevet mere optimister end pessimister.

At vi fra den ene dag til den anden pludselig ser lysere på økonomien er et rigtig godt varsel for udviklingen på boligmarkedet. Boligmarkedet er nemlig afhængigt af efterspørgslen, og når vi har mere tiltro til, at vores egen økonomi har der godt og ikke er i fare, er vi mere tilbøjelige til at turde kaste os ud i boligkøb.

Stigende boligpriser og optimisme går hånd i hånd

Boligpriserne er også afhængige af, hvordan vi forventer priserne vil udvikle sig fremover. I de gode år op til finanskrisen forventede de fleste, at priserne ville fortsætte med at stige. Bl.a. derfor forsatte de med at stige. Og når mange de seneste år har gået med en forventning om, at priserne ville falde yderligere, ja, så bidrog det til, at de faldt yderligere. Ingen vil nemlig købe, når man forventer at kunne købe endnu billigere, hvis man venter. Derfor er en stigende tillid til den økonomiske situation godt. Det er nemlig et tegn på, at vi også tror på en bedre udvikling på boligmarkedet. Og det er i sig selv stimulerende for markedet.

Hold øje med den 23. juli

En enlig svale gør dog som bekendt ingen sommer, og ret beset har vi danskere kun været iklædt ”ja-hatte” en enkelt måned. Det er derfor en postgang for tidligt helt at afblæse sortsynet, fordi det jo – mod forventningen – kan vise sig, at hattene er pillet af igen, når spørgeundersøgelsen gennemføres igen i juli. Det får vi først svar på den 23. juli, hvor vores bedømmelse af den økonomiske situation offentliggøres igen. 23. juli er med andre ord en dato, der er vigtig for boligmarkedet og derfor absolut er værd at holde øje med. Her ved vi, om der er endnu mere grund til at være optimistisk på boligmarkedets vegne.