Plads til nye boligovervejelser i en noget atypisk påske

Indblik er i denne uge skrevet af Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det er 2. påskedag. En dag hvor mange boliger under normale omstændigheder ville danne rammen om talrige påskefrokoster i selskab med familie og venner. Sådan er det ikke i år.

I år befinder vi os sammen  –  men hver for sig i vores bolig. Nogle har måske taget de digitale redskaber i brug og holdt en virtuel påskefrokost, imens andre har haft ekstra stor glæde af deres have.

Normalt er netop denne uge også en af de mest travle på boligmarkedet. I påskedagene plejer danskerne at turnere rundt til diverse åbent hus arrangementer landet rundt for at se på deres måske kommende hus, sommerhus eller lejlighed.

Vilkårene for denne slags arrangementer har på få dage ændret sig, men takket være en flot indsats hos hver enkelt ejendomsmægler, er der fundet nyttige alternativer, der ikke bare har sørget for en løsning, men som tilmed har fået hjulene til at dreje rundt i et ganske fornuftigt tempo på boligmarkedet.

Flere af landets ejendomsmæglerne melder således fortsat om god aktivitet i påsken, selvom tempoet er et andet, og selvom mødet med både boligkøbere og sælgere ikke sker i de samme rammer, som vi havde forudset tidligere på året.

Corona giver plads til nye boligovervejelser

Men måske giver det lavere tempo også plads til nye perspektiver?

For nogle har påsken i år måske givet ekstra tid til at tænke over sine boligbehov- og drømme. For nok sætter coronavirus en stopper for mange af de ting, vi plejer at gøre. Men de mange uger bag lukkede døre i vores respektive hjem, har også været en mulighed for ekstra eftertænksomhed. Til at stoppe op og mærke efter, hvad vi egentlig har behov for og drømmer om.

Eksempelvis skrev Fyens Stiftstidende for nylig en artikel om parret Johan og Pernille, der til daglig bor i en to-værelses lejlighed på Nørrebro sammen med deres lille datter, men som har benyttet påsken til at se på hus på Fyn, hvor de drømmer om at flytte til.

”Pludselig havde vi en masse tid sammen. Og det har fået os til at fokusere mere på det, der betyder noget: Vores familie og dét at have god plads omkring os,” fortæller parret i artiklen.

Boligbehovet vil altid ændre sig

Parret er et glimrende eksempel på en af de vigtigste mekanismer på boligmarkedet, nemlig at det er boligbehovet, der er afgørende for, hvornår boligen skal skiftes ud.

En pointe, som både cheføkonom i Realkredit Danmark og en privatøkonom fra Arbejdernes Landsbank fremhævede i artikler her på Boligsiden lige inden påske. Og en pointe, som ikke har ændret sig under den aktuelle sundhedskrise.

Der er stadig folk, der får børn. Der er stadig par, der bliver skilt. Og der er fortsat forældre, hvis børn er fløjet fra reden, der drømmer om at komme tilbage ind til byen i en lejlighed.

Med det in mente, er der også rigtig god grund til at bevæge sig ud på boligmarkedet og realisere de boligdrømme, som enten er spiret frem i løbet af de seneste uger, eller som længe har rumsteret i baghovedet.

Udskudte boligbehov

For nok er tempoet på boligmarkedet gået ned for en stund. Men det er langtfra gået i stå.

Lad os se på tallene for de enkelte dele af markedet.

Når det gælder antallet af nye boliger til salg, viser de seneste udbudstal, at der i marts alene blev sat knap 4.500 nye villaer til salg i Danmark. Det er mindre end i marts 2019, hvor antallet var 5.310, men i den første uge af april er kurven knækket, og der sættes nu især nye villaer og sommerhuse til salg.

Ser vi antallet af solgte boliger, er der ligeledes sket et fald i aktiviteten. Men et fald, der var mest udpræget i de to første uger efter nedlukningen af Danmark, hvorefter det igen er begyndt at gå langsomt frem.

Meget tyder dermed på, at boligkøbere og sælgere forståeligt nok er stoppet op, da nedlukningen ramte landet. Uvisheden trængte sig på. Men nu hvor vi har udsigt til en gradvis genåbning af landet, er der også grund til at fastholde den forsigtige optimisme. For boligbehovene er ikke glemt, de er blot udskudt.

Interessen for ny bolig er der stadig

I hvert fald kan vi her på Boligsiden konstatere, at der stadig er interesse for boligmarkedet. Når vi ser på antallet af besøg på Boligsiden, viste der sig i dagene efter nedlukningen af Danmark et umiddelbart fald. Men også her er kurven knækket, og vi er tilbage på samme niveau som tidligere.

Boligkøberne er derfor derude, og de leder stadig efter bolig. Selvfølgelig gør de klogt i at overveje tingene en ekstra gang grundet den aktuelle situation. Men har man et aktuelt behov for en ny bolig, og har man plads i sin økonomi, er der god grund til at fortsætte med sine boligplaner.

På boligsiden følger vi fortsat udviklingen tæt, og under vores nyhedsunivers kan du løbende følge med i de seneste tendenser.

Mine råd til dig, der overvejer at købe bolig:

  • Det er behovet for at bo, der skal være i fokus for de fleste af os, der køber en bolig
  • Det gamle husmorråd – sælg før du køber – holder stadig
  • Hvis du har fundet drømmehuset, og økonomien både nu og fremover ser fornuftig ud, er der god grund til at fortsætte boligkøbsprocessen
Find mere om