Pas på du ikke brænder dig på det brandvarme boligmarked

Indblik er i denne uge skrevet af Hans Jørgen Lorenzen, der er administrerende direktør i EBAS.

Selvom aktiviteten på boligmarkedet er begyndt at stilne en smule af, går boligerne stadig som varmt brød, og har man udset sig drømmeboligen, gælder det ofte om at smede, mens jernet er varmt.

Har man først udset sig ønskeboligen, er man som køber ofte villig til at gå langt for at komme i mål med handlen. Alligevel kan det være en god idé at tøve en kende med at sætte sin underskrift.

For selv om det er muligt at istandsætte, renovere og udbedre, kan boligens tilstand og andre forhold have stor betydning for, om drømmeboligen er lige så ideel i virkeligheden.

Ikke dermed sagt, at man skal være handlingslammet, hvis der står anført en bemærkning eller skade i tilstandsrapporten, eller råbe vagt i gevær, hvis boligen har nogle finurligheder, der i værste fald gør, at man tøver så længe med at sætte sin underskrift, at boligen bliver solgt for næsen af en.

Få tvivlen afklaret

Det er i høj grad sælgers marked i øjeblikket med et lille udbud og en stor efterspørgsel. Det sætter pres på købstransaktionen med flere sultne købere om bordet og i mange tilfælde kortere tid til at træffe en af de største økonomiske beslutninger, man formentlig kommer til at tage i livet.

Som køber kan man komme langt med sund fornuft og en grundig gennemlæsning af de dokumenter, der er tilgængelige på boligen. ”Den kloge onkel”, der har skruet hænderne godt på, vil sikkert også kunne afklare tvivlen ved nogle af de spørgsmål, der måtte presse sig på.

Men uanset rygdækning fra hjælpsomme familiemedlemmer og venner vil en professionel køberrådgiver kunne sikre en tryghed i bolighandelen, hvor denne med sin faglighed tager højde for alle de byggetekniske faldgruber, man potentielt kan havne i hele vejen rundt om købet. Og vigtigst af alt, repræsenterer køberrådgiveren udelukkende køberens og dennes interesser.

Et andet blik på de ting, du ikke selv ser

Måske viser en renovering sig at være mere kompleks eller bekostelig end først antaget. Omvendt vil køberrådgiveren også kunne se muligheder og perspektiver i boligen, som man som almindelig boligkøber sjældent vil have den faglige indsigt til.

Netop perspektiverne er væsentlige, når man også kigger ind i fremtiden som boligejer, og her vil rådgiveren også kunne hjælpe, hvis drømmen er at skabe en mere komfortabel bolig, bidrage aktivt til den nødvendige grønne omstilling med en mere klimavenlig og optimeret bolig eller have et blik for særlige forhold, der kræver en omstilling af boligen til en fremtid med mere ekstremt vejr som følge af klimaforandringer.

Ønsker man efterfølgende at energirenovere den nyerhvervede bolig, er der lige nu mulighed for at få tildelt offentlige støttemidler via Bygningspuljen, hvor der er allokeret et trecifret millionbeløb til at gøre det lettere og muligt for flere at energirenovere boligen. I den forbindelse vil køberrådgiveren også kunne vejlede til, at man får søgt midler til den renovering, der bedst kan svare sig ud fra køberens ønsker.

Find mere om