Denne uges er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Ulrikke Ekelund, Cheføkonom i BRFkredit.
Efter et fald sidste år i antallet af udlejede hus-uger, tegner 2014 til at blive en rekordsæson. Ifølge Danmarks Statistik er der ultimo april over 280.000 bookede ferieuger resten af året, hvilket er 9,2 pct. over samme tidspunkt året før. Det er især tyskerne, men også skandinaver, som i år har valgt at holde ferie i et dansk sommerhus. Den øgede interesse vil alt andet lige give lidt luft til det danske sommerhusmarked, der de seneste år har været præget af et højt antal tvangsauktioner, store prisfald, kraftigt stigende udbud og ganske få handler. For med de nuværende lave renter kræver det få ugers udlejning at få budgettet til at hænge sammen.
Tyskerne flytter ind i sommerlandet…
351.982 ferieuger, eller hvad der svarede til 9,7 mio. gange, overnattede en tysker i et dansk feriehus i 2013, og der er således ingen tvivl om, at Danmark er et yndet feriemål for tyske turister. Går man ind og ser på 2014, ser man, at antallet af bookninger for resten af året allerede nu ligger markant højere end sidste år. Ved udgangen af april 13 var der 188.364 bookede feriehus-uger. I 2014 er det tal steget til 201.070 og der er således tale om en stigning på knap 13.000 feriehusuger jf. figur 1.
… men de er ikke alene
Det er ikke kun tyskerne som vælger at holde ferie i Danmark. For ser man på de øvrige nationaliteter, ser man, at med undtagelse af hollænderne er antallet af bookede ferieger steget det seneste år. Skandinaverne står for en stigning på 10.082 uger, øvrige nationaliteter for 1.090 uger mens antallet af hollandske bookninger er gået tilbage med 294 uger. Ved udgangen af april 2014 var der 280.466 mod 256.882 i 2013, hvilket er der højeste niveau i 10 år.
Figur 1. Antal bookede ferieuger ultimo april 2013/april 2014
Kilde: Danmarks Statistik
Øget interesse får enderne til at mødes
Den øgede interesse kombineret med de renteniveauer, vi p.t. har, er en hjælpende hånd til et trængt sommerhusmarked, og ikke mindst de sommerhusejere som har svært ved at få enderne til at nå sammen. Skylder man fx 1 mio. kr. i sit sommerhus og har man en standardfinansiering bestående af 60 pct. realkredit, 35 pct. boligkredit, kan det finansieres for ca. 20.500 kr. om året efter skat eller, hvad der svarer til ca. 6 ugers udlejning med en gennemsnitspris på 3.500 kr. per uge. Den øgede interesse for at leje et dansk feriehus kan også hjælpe de ca. 12.800 sommerhusejere, som ved den seneste opgørelse havde deres sommerhus udbudt til salg. For et stigende udlejningspotentiale bør det alt andet lige give flere købere blod på tanden, da de med få udlejningsuger kan få dækket omkostningerne ved et sommerhus. Samtidigt er sommerhuspriserne tilbage på 2005-niveau, hvilket betyder, at man får mange kvadratmeter for pengene sammenlignet med for blot få år siden. Man bør dog primært købe et sommerhus, fordi man ønsker at nyde sommeren under hjemlige himmelstrøg, og ikke fordi der er eventuelt afkastpotentiale.