Kinder-æg på boligmarkedet – det er nu din bolig skal renoveres

Denne uges er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Sofie Heerup Friis fra BRFkredit.

En god opskrift består altid af et godt samspil mellem de helt rette ingredienser. Stigende boligpriser, lave renter og videreførelsen af BoligJobordningen kan være ingredienserne til opskriften på den kærlige hånd, din bolig står og mangler, eller det nye køkken, du går og drømmer om.

I sommers blev der nemlig indgået en bred politisk aftale om at videreføre BoligJobordningen gældende for 2015-2017. For 2015 er ordningen den samme, som vi kender fra 2014, mens den fra 2016-2017 bliver grønnere med fokus på bæredygtighed og klima. Det betyder, at du ikke længere kan få fradrag for de typer arbejde, som ikke kan kobles sammen med et grønt formål (der gives dog stadig fradrag for serviceydelser som rengøring). Hvilke ydelser, der er godkendte fra 2016 kommer her i efteråret i forbindelse med lovforslaget.

Kombiner friværdi og lave renter

Tager vi et kig på ingrediensen boligmarkedet, har det igennem noget tid udvist positive tendenser, og her i løbet af året har vi sågar oplevet husprisstigninger i alle regioner. Ser vi på landsplan, viser de seneste tal for Boligsiden, at huspriserne er steget med ca. 7 pct. de seneste 12 måneder, mens ejerlejlighedspriserne er steget omkring 11 pct. på landsplan. Der er store variationer, og lokalt har vi set stigninger, som har været langt større. Boligprisstigningerne skyldes blandt andet det meget lave renteniveau og en stigende realløn. De stigende boligpriser har alt andet lige betydet, at nogle boligejere har fået større friværdi.

Større renoveringer af boligen er langt fra billige og kan kræve, at den store pengepung skal findes frem. Men er man en af de boligejere, som har friværdi i boligen, har man mulighed for at finansiere renoveringerne ved at optage et tillægslån. Fidusen ved dette er, at man samtidig udnytter de lave realkreditrenter. I øjeblikket er det blandt andet muligt at optage et 10-årigt fastforrentet lån med 1,5 pct. i rente. Det skal dog nævnes, at der er omkostninger forbundet ved at optage et lån, hvorfor beløbet man skal låne, skal være af en vis størrelse, før det kan betale sig.

Kobler vi disse to ingredienser sammen med den sidste, nemlig muligheden for at opnå et fradrag for arbejdslønnen, kan der være tale om et kinder-æg på boligmarkedet. Men du skal være hurtig til at tage beslutningen, hvis renoveringen ikke har et grønt formål. Fra 2016 kommer der som sagt ændringer til ordningen – så hvis de ønskede renoveringer ikke har et grønt formål skal du slå til nu for at sikre, at du opnår fradraget på op til 15.000 kroner per. person. i husstanden, som er over 18 år. Er man for sent ude, betyder det, at man risikerer at gå glip af en skatterabat på ca. 5.000 kr. per person.