
Indblik er i denne uge skrevet af Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Hvordan får vi vores unge til at vende hjem?
Sådan lyder en velkendt hjernevrider i mange danske land- og yderkommuner, hvor ungdommen ofte søger uddannelsesmulighederne i de større byer. Selvom tal fra Boligsiden.dk tilbage i januar meldte om flere solgte huse i 2017 end året før i hele 81 ud af landets 98 kommuner, har mange land- og yderkommuner problemer med at få de unge hjem igen.
Billedet blev forstærket i starten af juni, hvor KL’s nyhedsmagasin Momentum offentliggjorde en undersøgelse af bysbørn, der vender tilbage til deres hjemkommune, når de er fyldt 33 år. Af dem vender 14,3 procent hjem til den kommune, de boede i som 15-årige.
Men der er store forskelle kommunerne imellem. I top ligger hovedstadskommunen Tårnby med en tilbageflytningsprocent blandt de 33-årige på 25,6 procent. Derudover er kommunerne Hedensted, Dragør, Kerteminde og Jammerbugt i top fem. Alle ligger tæt ved landets største byer. I bunden er Lolland med en tilbageflytningsprocent på 7,9 procent efterfulgt af Langeland, Ishøj, Morsø og Fredensborg.
Ishøj og Fredensborg til trods tyder tallene på, at afstanden til de store byer har betydning for de unges flyttemønstre. Om det hænger sammen med adgangen til job, uddannelse, infrastruktur eller kernevelfærd som skoler, børnehaver og hospitaler er et åbent spørgsmål.
Jeg tror, at det handler om alle delene.
Stor opgave at vende tendensen
Årtiers centralisering har rømmet mange danske landdistrikter for arbejdspladser, institutioner, folkeskoler og hospitaler. Det kan være med til at beskæmme udsigten til hjemstavnen, når man ser den langvejs fra.
Det er en enorm opgave for kommunerne at vende tendensen. Men vi er nødt til at give det et skud. For centraliseringen til trods blomstrer de danske landdistrikter. Iværksætterånd, foreningsliv, natur og fællesskab udgør grundstenene i mange af de områder, der har svært ved at få de unge tilbage.
Vi skal minde ungdommen om hjemstavnens fortræffeligheder og satse på, at det får dem til at investere i en bolig her, når de skal stifte familie. Det kan gøres på mange måder:
Eksiltræf for fraflyttede bysbørn i de større byer med lokale specialiteter og succeshistorier. Gratis billetter til sports- og kulturarrangementer i hjembyen. En Facebook-side, der holder de fraflyttede ajour med erhvervs- og boligmuligheder i kommunen.
Linjen til de unge fraflyttere skal holdes varm.
Opfordring til ungdommen
Men det handler også om at sende en opfordring til landdistrikternes ungdom:
Rejs ud i verden og lad dig gennemstrømme af den. Opsøg nye perspektiver og viden, mød kærligheden og giv dig i kast med storbyens liv. Ude vendes virkeligheden på hovedet og evnen til at sætte spørgsmålstegn ved det naturgivne opstår. På samme tid er en færden i fremmed land med til at minde dig om, hvad du elsker derhjemme. Så når du er færdig med at smage på det fremmede, prøv da at se dig tilbage. Måske ser din hjemstavn anderledes ud, end da du forlod den.
Og vend så gerne hjem igen. Med børn, familie og dine nye kundskaber.
Din hjemstavn behøver dig.