I et hektisk boligmarked kan sælger og mægler gøre en stor forskel

I denne uge er Indblik skrevet af Henrik Grave, direktør og stifter af Andelsboligpris.dk

På især markedet for lejligheder i Århus og København er der aktuelt et hidsigt tempo, der formentlig overstiger, hvad nogen tidligere har oplevet. Det er sælgers marked i et så massivt omfang, at enkelte boligsøgende risikerer at blive klemt.

Vi rådgiver dagligt om køb af andelsboliger. Og det er desværre ikke altid opløftende, hvad vi hører fra de boligsøgende, som i nogle tilfælde er lige dele forpustede og skuffede. Vores kunder har typisk været på boligjagt i lang tid, og de er ofte blevet nummer to i jagten på en bolig. Desværre kan nogle af dem fortælle om private sælgere, som er løbet fra en aftale eller om en mægler, som valgte at få yderligere fire andre boligsøgende til at underskrive en købsaftale, for derefter at trække lod. Der er kunder, som derfor hvisler, at de fortsat søger en bolig på Nørrebro eller en anden foretrukken lokalitet, men som aldrig kommer til at handle med en navngiven ejendomsmægler.

Nu er det bestemt ikke alle boligsøgende, som føler trang til at udforme voodoo-dukker af en sælger eller mægler, for vi hører heldigvis om flest gode forløb, der betyder, at boligdrømmen falder på plads under rimelige forhold. Men der er grund til at råbe vagt i gevær, for det er altid trist at overvære en ulige kamp.

Og jeg ser ingen grund til, at enkelte sælgere eller mæglere ophæver rammerne for god opførsel. For det første er en aftale en aftale. For det andet må det vel være en fejl, når en mægler meddeler en interesseret køber til en andelsbolig, at hun ikke kommer i betragtning, hvis hun ønsker et helt sædvanligt bank- og rådgiverforbehold indarbejdet i købsaftalen. Vi løser løbende opgaver, hvor vores kunde har skrevet under på en aftale uden forbehold og derfor vil være nødt til at betale 1 % af købesummen, hvis handlen skal hæves indenfor rammerne af fortrydelsesretten.

I et gunstigt boligmarked må køberne naturligvis være klar i startblokkene, hvis de ønsker at komme i betragtning til efterspurgte boliger. Men netop fordi markedet er så gunstigt, kan det undre, hvorfor enkelte sælgere og mæglere føler behov for at klemme køberne yderligere. Selvfølgelig er sælger og mægler meget opsatte på at vide, at et salg er endelig på plads. Men i et marked, hvor alle andele sælges, uanset foreningens økonomi, boligens beliggenhed og andelens pris, er der ret beset ikke noget behov for at presse citronen. Andelshaveren skal nok få solgt, og en evt. medvirkende mægler skal nok få sit salær. Og hvis man samtidig behandler de potentielle købere med respekt, vil en sælger kunne mindes forløbet med et smil, mens mægleren vil fastholde og styrke sit omdømme som ansvarlig agent på boligmarkedet.

Henrik Grave har stiftet andelsboligpris.dk i 2009, hvor han siden har gennemført mere end 1.700 analyser for kunder, som ønskede en vurdering af en konkret andelsbolig. Og i Økonomihuset Nordsjælland fungerer han i stigende grad som finansiel og økonomisk rådgiver for andelsboligforeninger.

Find mere om