Hvorfor egentlig eje en bolig?

Indblik er i denne uge skrevet af Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Jeg tror, det er sundt at eje sin egen bolig. Måske ikke hele livet. Nok slet ikke som ung. Det er alt for dyrt, og måske har mange unge også noget imod de store faste udgifter. Alt det ansvar der følger med.

Måske heller ikke i seniorlivet. Der kender man vist kun alt for godt til ansvar. Men her er man måske bedre til så at vælge, hvad man netop ikke vil have ansvar for. Det kunne jo være det praktiske arbejde, der kan følge med at eje egen bolig.

Dertil kommer, at det måske er for dyrt. Fordi priserne er steget for meget, og der bliver alt for lidt til rest efter faste udgifter. Den rest, der handler om ferie, fritid og alt det andet, som også giver livskvalitet. Og livskvalitet er selvfølgelig mere, end kun om man ejer sin egen bolig eller ej.

Samfundet hviler på arbejde og opsparing

Alligevel tror jeg, det er sundt. Grundlæggende hviler samfundet på arbejde og opsparing. Og hvis man ejer sin egen bolig, så handler det ofte også om opsparing.

Ikke fordi de fleste køber deres egen bolig for at blive rige. Tværtimod. Jeg tror, de fleste køber egen bolig, fordi det skal være rammen om det gode liv. Men der er ofte den konsekvens, at der samtidig bliver sparet op. Og det er en sund værdi.

Det er også en sund værdi for samfundet, fordi det er langsigtet. Jeg elsker langsigtet. Det med at udsætte behov for så at kunne endnu mere i fremtiden. Det tror jeg, er rigtigt. Tænk bare på, hvordan vi er nået til, hvor vi er i dag. Det er da i høj grad en fortælling om, at andre i tidligere generationer har udsat behov.

Kunne det lyde som et angreb på afdragsfrie lån? Afdragsfrie lån kan give god mening. Betal den gæld der har højest rente først. Det er også langsigtet.

Sundt at tænke langsigtet

Måske er det sundt at eje egen bolig, fordi det handler om at tænke langsigtet? Hvis det er rigtigt, har vi brug for at se på energiforbruget. For vi bruger en del på at varme vores huse op. Og det er ikke så langsigtet. Hverken for klimaet eller pengepungen.

Så er vejen frem at gøre det endnu mere sundt at tænke langsigtet. Både når det gælder at eje, men også at forbedre på egen bolig. Det ville i hvert fald stille de næste generationer bedre, end vi selv står i dag. Og det vil passe meget godt til, hvad generationer før os har udsat af behov. Og det er helt sikkert sundt.

Find mere om