Fremgangen på boligmarkedet spreder sig

I denne uge er Indblik skrevet af makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen

Historier om et boligmarked, som er ved at knække over i to, har længe prydet overskrifterne. Boligmarkedet i og omkring de større byer viste fremgangen, mens resten af boligmarkedet stod i stampe.

Det billede ser nu så småt ud til at ændre sig, og fremgangen er nu begyndt at sprede sig til hele landet.

Det viser de seneste salgstal fra Boligsiden.dk. I Syd- og Vestjylland er salget af villaer steget med næsten 25 procent, hvis man sammenligner årets første 6 måneder med samme periode sidste år. Det er på linje med udviklingen i København. På Fyn er salget steget med næsten 30 procent, og salget er i samtlige landsdele steget med mere end 20 procent.

Kigger man på markedet for ejerlejligheder og rækkehuse går de samme tendenser igen, og historien om et knækket boligmarked står med de seneste salgstal mindre klart end tidligere. Fremgangen i boligsalget kan også spores i boligpriserne, som også er steget i stort set alle landsdele over det seneste år.

At fremgangen på boligmarkedet nu spreder sig til det meste af landet kan skyldes flere faktorer. For det første kan de kraftige prisstigninger i og omkring de større byer betyde, at flere boligkøbere nu har fået øjnene op for mulighederne uden for byerne. Det har naturligt skabt øget handelsaktivitet og prisstigninger, og kan være det som begynder at slå igennem i de seneste tal fra boligmarkedet.

Udover at flere nu har fået øjnene op for boligmarkedet uden for de større byer, spiller det også en afgørende rolle for boligmarkedet, at den økonomiske vækst i dansk økonomi er kommet op i et højere gear end tidligere. Den højere vækst i dansk økonomi har smittet positivt af på arbejdsmarkedet og sikret en lav ledighed i alle landsdele, hvor Vestjylland er i førertrøjen med en ledighed på bare 3,4 procent i juni. En lav ledighed og højere vækst i dansk økonomi skaber et mere robust økonomisk fundament hos danskerne, og gør dem mere villige til købe bolig. At væksten i dansk økonomi er taget til og er bredt funderet spiller derfor også en afgørende rolle for, at fremgangen på boligmarkedet nu ser ud til at sprede sig til hele landet.

Selvom der generelt set er fremgang at spore på boligmarkedet i alle landsdele, er der dog fortsat hjørner af Danmark, hvor boligmarkedet er udfordret. Så selvom der målt på landsdelsniveau er fremgang at spore, er der kommuner som fortsat oplever tilbagegang.

Udsigten til at væksten i dansk økonomi kommer op i et endnu højere gear kan betyde yderligere fremgang for det danske boligmarked – også uden for de større byer. Vi forventer, at væksten i dansk økonomi vil stige over de kommende år, hjulpet på vej af en fremgang i europæisk økonomi. Da en stor del af den danske eksport bliver produceret uden for de store byer, betyder det, at fremgangen i økonomien bliver bredt fordelt, hvilket kan afføde en yderligere fremgang til hele det danske boligmarked.

Generelt set vil boligmarkedet også over de kommende år få medvind fra en fortsat lav rente, og vi forventer, at huspriserne vil stige med omkring 5-6 procent over det kommende år. Stigninger som vil være bredt funderet, men hvor det fortsat vil være i de større byer, at priserne stiger mest.