Flere boligkøbere end normalt byder fortsat over prisen

Indblik er i denne uge skrevet af Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

Indblik er i denne uge skrevet af Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

Boligmarkedet er stille og roligt ved at nærme sig mere normale tilstande efter det seneste års hæsblæsende tempo med korte salgstider og kraftige prisstigninger. Det var en periode præget af et meget lavt boligudbud samt stor købekraft og købelyst hos danskerne.

Da tempoet spidsede til i foråret, stod en stor del af boligkøberne i en presset situation, når de skulle foretage deres – måske – største investering og købe ny bolig. Hver sjette huskøber og hver femte lejlighedskøber landet over betale tilbage i foråret mere end udbudsprisen for at sikre sig boligen. Det var langt flere end normalt.

Her i efteråret er vi ved at nærme os mere normale tilstande, men det er forsat mere end 10 procent af hus- og lejlighedskøber, der har betalt over udbudsprisen. I et almindeligt marked ser vi normalt overbud i cirka fire procent af hushandlerne og syv procent af lejlighedshandlerne.

Særligt øst for Storebælt bliver boliger solgt på overbud

Øst for Storebælt har boligkøbere i højere grad skulle forholde sig til, om de ville byde over udbudsprisen for at sikre sig drømmeboligen. I København og Nord- og Østsjælland var det cirka hvert tredje hus og lejlighed, der i foråret blev handlet til overpris. I løbet af efteråret er andelen faldet tilbage mod mere normale tilstande for lejligheder, mens det her fortsat er hvert femte hus, der handles på overbud.

Vest for Storebælt er det i dag i omegnen af 5-10 procent af hus- og lejlighedshandlerne, der sker til overpris.

Skal man som boligkøber vente?

Trods faldende aktivitet på boligmarkedet, kan du som potentiel huskøber nogle steder stadig komme i dilemmaet, om du vil betale mere end udbudsprisen for at få drømmeboligen.

Skal man så vente og se tiden an og håbe på at tempoet falder yderligere?

Det er selvfølgelig altid en mulighed. Men det væsentligste i situationen er den enkelte købers boligbehov og ønske om at sikre sig netop den pågældende bolig. Udbuddet er på et meget lavt niveau, og det lægger desværre et iboende pres på nogle boligkøbere i visse situationer.

Vi forventer, at boligmarkedet får en blød landing hen over vinteren. Købelysten er stadig intakt hos danskerne. Det hænger blandt andet sammen med, at danskerne generelt har en sund privatøkonomi, og at renterne fortsat er lave – set i et historisk perspektiv.

Derfor vil vi ikke blive overrasket, hvis der i de kommende måneder fortsat vil være huse, særligt øst for Storebælt, der bliver handlet på overbud.

I hele snakken om at købe over udbudspris, skal vi dog stadig huske på, at de fleste boliger bliver købt til eller under udbudsprisen. Det er immervæk omtrent 2 ud 3 boliger, der indtil videre i efteråret handles under udbudsprisen på landsplan.

Men står man som boligkøber og overvejer at byde over prisen, fordi situationen simpelthen er til det, er det langt fra unormalt, og man er ikke alene.

Find mere om