Får du nok?

Indblik er i denne uge skrevet af Jens Christoffersen, Senior researcher og dagslysekspert hos VELUX.

Har du fokus på dit velvære og din sundhed? Ja. Ønsker du at være frisk om dagen og sove godt om natten? Ja. I så fald bør du tænke over, om du udsættes for tilstrækkelig med lys om dagen og sover i fuldstændig mørke om natten. Faktum er, at vi bruger op til 90 procent af vores tid inden døre; i vores hjem, på arbejdspladsen, i skolen, i børnehaven osv.

En af konsekvenserne er, at du ender med at få for lidt lys i lange perioder af året, hvilket kan have en uheldig indvirkning på din sundhed. En del forskning peger på, at for lidt lys om dagen og for meget lys om aftenen kan være forbundet med nedsat sundhed og velvære, dårlig søvn, mangel på energi og i værste fald gå ud over humøret. Så det lys du udsættes for i løbet af dagen er af langt større betydning for din sundhed, end man tidligere var opmærksom på.

Men hvad kan du gøre ved det? Du kan sørge for at få tilstrækkeligt med dagslys på det rigtige tidspunkt af dagen! Dagslys virker stimulerende fysisk såvel som psykisk. Omvendt kan for meget elektrisk lys på de forkerte tidspunkter af døgnet være lige så usundt som for lidt dagslys om dagen.

Lyset styrer dit indre ur

Og hvad er så det rigtige tidspunkt? Når du indretter din bolig for at skabe nogle gode rammer om dit familieliv, skal du sørge for at få nok lys ind om morgenen i de rum, du og din familie typisk opholder sig i, eksempelvis i soveværelset, badeværelset eller køkkenet.

Lyset om morgenen er et af de vigtigste håndtag til at indstille og opretholde en naturlig 24 timers døgnrytme, eller sagt med andre ord at styre dit indre ur. Det indre ur fortæller kroppen, hvornår det er nat og tid til hvile, og hvornår du skal vågne op.

Hvad slags lys skal det så være? Både dagslys og elektrisk lys kan regulere dit indre ur, men intet slår dagslys. Dagslyset har en sammensætning af niveau, variation og farve, der er rigtig god, og desuden giver det masser af (gratis) lys indenfor, når det kommer ind ad vinduet. Man kan sige, at lyset fra vinduer bør sikre, at du oplever at have nok dagslys i løbet af dagen i din bolig, og at elektrisk lys tændes, når dagslyset ikke er tilstrækkeligt.

Du skal prøve at undgå for meget lys, især lige inden du skal sove, og i dit soveværelse er det en god idé at have gardiner, så lyset udefra (fra gadelamper) lukkes helt ude, og soveværelset bliver mørklagt. Tænk også over hvilket elektrisk lys du har i rummet, da lyset om aftenen bør have en mere gylden karakter ligesom de gamle glødepærer.

Effekten af lyset

Og hvorfor nu alt dette? I 2002 opdagede man, at en særlig gruppe af øjets celler er lysfølsomme, særligt i det blålige område. Disse lysfølsomme celler sender signaler via en nerveforbindelse fra øjet til et særligt område i hjernen, der er med til at regulere vores døgnrytme og en række af kroppens hormoner.

En mulig konsekvens af for meget lys på det forkerte tidspunkt, på kort sigt, kan være dårlig nattesøvn og dermed reduceret koncentration, arbejdsevne og produktivitet i løbet af dagen. Langtidseffekten af lys på de forkerte tidspunkter, og eksempelvis det at man arbejder om natten, kan muligvis betyde en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Et par gode råd:

  • Husk at få rigeligt med lys når du står op – helst dagslys
  • Husk at begrænse lys i soveværelse når du skal sove
  • Uanset vejret bør du sørge for at komme ud og få lidt lys – selv i kun 30 minutter
Find mere om