Er du klar til forårets boligjagt?

I denne uge er Indblik skrevet af Boligchef i Sparekassen Kronjylland Jesper Vejergang Christensen

Påsken er traditionen tro en travl tid på boligmarkedet. For boligkøberne er der mange ting at tage stilling til, inden underskriften kan sættes på en slutseddel. Den seneste tids snak om bidragssatser og realkreditlån har ikke gjort behovet mindre hos potentielle boligkøbere for at få afklaret, hvordan boligen finansieres bedst muligt.

Det er helt naturligt en stor beslutning at købe en bolig. Det er jo både ens drømme og økonomi, det gælder. Vi har individuelle behov, ligesom vores økonomiske formåen er forskellig. Hvor én familie f.eks. er indstillet på at skære ned i øvrige goder for at få råd til drømmehuset, har en anden familie måske behov for at kunne bevare deres rådighed til f.eks. udlandsrejser eller andet.

De fleste af os køber først og fremmest en bolig, fordi vi skal bo der, og ikke fordi vi tænker på det som en investering. Derfor giver det heller ikke mening at forsøge at spå om boligmarkedet mange år frem i tiden. Det handler i stedet om at få behov og økonomi til at mødes på en ansvarlig måde, så man får det hjem, der bedst matcher drømmene – og til den rigtige pris.

Det kan forekomme som en lidt uoverskuelig øvelse at afgøre, hvilken boligfinansiering, der er det mest fordelagtige, og det er ikke blevet lettere med de nye finansieringsmuligheder, der er kommet de seneste uger. Derfor anbefaler jeg, at tale med sin rådgiver for at få overblikket og finde ud af, om det er fast eller variabel rente, der passer bedst til en, og om det skal være som realkredit eller prioritetslån. Og jo bedre overblik du har over budget og finansiering, og jo mere du har gjort sig klart, hvad din kommende bolig skal leve op til, jo bedre står du, når du kaster dig ud på boligmarkedet.

Her er nogle gode råd inden du starter boligjagten:

  • Læg et præcist budget over din daglige økonomi. Jo bedre overblik, du har over din daglige økonomi, desto lettere er det at regne ud, hvad du har råd til at sidde for – og hvordan du skal vælge at finansiere din bolig.
  • Gør op med dig selv, hvilke ting, der betyder meget for dig: Er det beliggenhed? Boligens stand? Afstand til skoler og institutioner? Størrelse? Alt har indflydelse på prisen. Hvor er du evt. villig til at gå på kompromis?
  • Husk, at kigge nøje på energiforbruget i din eventuelle nye bolig. Få eventuelt hjælp til at vurdere, om der skal skiftes tag, energikilde eller f.eks. efterisoleres inden for en overskuelig fremtid.
  • Jo mere istandsættelse, en bolig kræver, desto billigere kan du typisk få den. Men husk, at istandsættelse også koster – ikke bare penge, men også tid og energi. Omvendt giver istandsættelse også mulighed for at sætte sit eget unikke præg på boligen. Hvad betyder mest?
Find mere om