Er boligmarkedet på vej tilbage til normalen?

Indblik er i denne uge skrevet af Ole Hækkerup, direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Før Danmark blev lukket ned den 11. marts, var der rigtig godt gang i boligmarkedet. Der blev solgt rigtig mange huse, og der var stigende priser i hele landet. I takt med nedlukningen blev mange brancher blev lukket helt ned, og jeg forventede også, at salget af boliger ville stoppe helt. Men sådan gik det ikke.

Til at begynde med blev en del uafsluttede handler gjort færdige. Normalt når der er ferie og fridage, stiger antallet at besøgende på Boligsiden og på ejendomsmæglernes hjemmesider. Men selvom store dele af befolkningen var hjemme under nedlukningen, skete der et fald i antallet af besøgende på hjemmesiderne.

Om det var fordi folk var optaget af at hjemmeundervise deres børn eller hamstre gær og toiletpapir i supermarkederne, er ikke til at sige.

Boligmarkedet gik aldrig helt i stå

Interessen for at finde en ny bolig vendte dog hurtigt tilbage. Det kan både skyldes, at mange opdagede, at deres nuværende bolig var for lille efter at have tilbragt de fleste af døgnets timer hjemme under samme tag. Eller at der manglede et sommerhus, fordi det ikke tydede på, at der ville være mulighed for den årlige charterferie til sydens sol.

Samtidig fandt ejendomsmæglerne forsvarlige måder at fremvise boliger på, der levede op til myndighedernes anvisninger og anbefalinger. Man droppede åbent hus-arrangementer, sørgede for håndsprit ved alle fremvisninger, og sikrede, at potentielle købere ikke rørte ved noget i de fremviste boliger. Nogle mæglere indførte virtuelle fremvisninger. Der var godt nok ingen, som købte et hus, uden at have set det rigtigt, men det fungerede som en førstegangsfremvisning.

Alle disse initiativer var med til, at boligmarkedet aldrig gik helt i stå. Særligt salget af sommerhuse kom der hurtig godt gang i.

Gang i salget trods lavt udbud

Hvert tredje sommerhus, som blev sat til salg i perioden 9. marts – 6. april, er således allerede blevet solgt. Dette er dobbelt så stor en andel sammenlignet med 2018/2019. Der har aldrig været færre sommerhuse til salg, siden man begyndte at registrere dette. Nedslagene på sommerhusene er lavere end tidligere år, og man kommer endda ud i budrunder ved salg af flere af sommerhusene.

Salget af villaer og rækkehuse har også været i gang i hele perioden, og er igen kommet op i et niveau, der er højere end tidligere år. Faktisk er hver fjerde villa/rækkehus, der er sat til salg under coronaen, allerede solgt – det er også rekordhøjt.

Nedslag i forhold til udbudspriserne har været lidt højere end normalt, men er allerede på vej ned på et normalt niveau. Dog er udbuddet også her rekordlavt. Der er i øjeblikket ”kun” cirka 32.000 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er det laveste siden 2007!

Et godt tidspunkt at sætte til salg

I løbet af nedlukningen så vi, at der ikke blev sat så mange boliger til salg som normalt.  Der kommer nu igen flere boliger til salg, så her er vi også på vej tilbage mod normalen.

Selv renterne, som eller har taget en rutsjebanetur – først ned til 0,5 procent og så op på 2 procent – er igen tilbage på 1 procent for et 30-årigt fastforrentet realkreditlån ligesom før coronavirus.

Altså alt i alt et boligmarked der er på vej tilbage. Dog er der usædvanligt få boliger at vælge imellem.

Det er et godt tidspunkt at sætte til salg på nu. Der er mange interesserede købere, og de har færre boliger at vælge imellem.

Find mere om