Det kan blive usikkert at være en af de nye sommerhusejere

Mira Lie Nielsen

Indblik er i denne uge skrevet af Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

Indblik er i denne uge skrevet af Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Når jeg som boligøkonom bliver spurgt om et sommerhus er en god investering lige nu, er mit svar stort set altid: Du skal købe sommerhus hvis du gerne vil have et sted at holde ferie med familie og venner- du skal ikke se det som en investering i økonomisk forstand.

Sommerhuspriserne har nemlig i mange år ligget ret fladt, og fremgang i indkomster, forbedrede lånemuligheder og lavere renteniveau, har ikke sat gang i store prisstigninger – før nu. Coronakrisen har igangsat en appetit på sommerhuse, som ikke er set i mange år, og det glæder sikkert mange af de nye sommerhusejere, som føler, de har spundet guld.

Mange salg og lavt udbud presser priserne op

Salget af sommerhuse på landsplan i 2020 lyder på 15.833 styk. Det er hele 55 procent flere end i 2019, som på ingen måde var et dårligt år for sommerhussalget. Tværtimod.

Udbuddet af sommerhuse til salg er da også kraftigt reduceret, og har ikke været lavere siden før finanskrisen.

Det lave udbud betyder, at sommerhuspriserne på landsplan steg hele 9 procent i 2020, og vi forventer også prisstigninger i det leje for i år. Spørgsmålet er hvor længe det vil vare ved?

Det giver sig selv, hvorfor det har været ekstra fedt at sikre sig et sommerhus sidste år, og sikkert også vil være det i år, men spørgsmålet er, om det fede vil vare ved.

Sydfrankrig eller sommerhus på sigt?

Vil de mange nye sommerhusejere varigt lægge deres ferievaner om og bruge hovedparten af ferierne i sommerhuset, eller vil de nyindkøbte huse om et par år stå tomme hen, fordi deres ejere igen valfarter ud af landet ved enhver given lejlighed og måske ikke har lyst til at leje huset ud?

I lyset af, at en coronavaccine er på vej til størstedelen af verden inden for det næste års tid, begynder det at dufte af den tilværelse, som vi havde, inden corona og mundbind blev ord, som selv børnehavebørn jævnligt bruger. Så dufter det af De Kanariske Øer, Sydfrankrig, Thailand og så videre, og hvad gør danskerne så…

Det er hyggeligt at arbejde hjemme fra, for det er godt nok mørkt for tiden, og ofte når jeg ikke ud, mens det er lyst. Tanken om blå himmel, sol og måske lidt varme er tillokkende, og kunne jeg, så ville det rødbedefarvede snart skulle findes frem.

Forbrugsgode eller investering?

Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, som har det sådan, og tror, at de følelser vil få os til at rejse, som vi gjorde før krisen. Vi vil ned til solen, og derfor vil vi om nogle år – måske fem eller syv – se, at mange af de sommerhuse, som købes i år og næste år, kommer til salg igen.

Det kan komme til at trykke priserne og måske er der nogle, som må brænde fingrene og acceptere at sælge billigere, end de købte få år tidligere.

Vælger man kun at have huset i forholdsvist få år, vil det økonomisk set sjældent kunne betale sig. Men man kan også se det på den måde, at sommerhuset er et forbrugsgode og ikke en investering.

Sommerhuset er forbrug på ferie i Danmark i stedet for forbrug på udlandsrejser i nogle år – en familietur til Thailand koster dyrt, og de penge er sparet, men i stedet brugt på sommerhusferie i eget hus.

Det er de overvejelser, man skal gøre sig, hvis man køber et sommerhus for at dække et akut behov.

Vejrguderne spiller også en rolle

At købe et sommerhus bør som udgangspunkt altid være en langsigtet affære, da selve processen koster, og fordi priserne kan svinge en del fra år til år. Gør man det kortsigtet, kan det rent økonomisk koste, men kan være minderne fra ferierne værd. Og det kan være eneste mulighed for at holde en mindeværdig ferie, mens pandemien raser.

Jeg tror, at længden på den højere efterspørgsel efter sommerhuse blandt andet vil blive afgjort af vejrgudernes humør – får vi varme somre, vil mange holde fast i de nyindkøbte sommerhuse, og udlejningsmulighederne vil være i top.

Bliver det modsatte realiteten, og har man prøvet mere end fem dages sommerferie med silende regn og 16 grader i et sommerhus, ja, så skal næste års sommerferie ret hurtigt sikres i sydens sol.

Fra en økonoms synspunkt vil mange ikke-økonomiske faktorer altså påvirke sommerhusmarkedet i de kommende år, og det bliver spændende at følge, hvordan krisen påvirker vores opførsel.

Et er dog sikkert: at have et sommerhus er dejligt, og i lyset af klimaudfordringerne med flyrejser, tror jeg, at mange af de nye sommerhusejere vil være det i lang tid fremover – men der vil også være en del nyudklækkede ejere, som kun er kortvarigt med på rejsen.

Find mere om