Indblik er i denne uge skrevet af Preben Merrild Angelo, der er administrerende direktør i Realmæglerne.
Der er ikke nogen boligboble på vej. Så enkelt kan det siges.
Forklaringen er, at det nuværende boligmarked på ingen måde minder om det boligmarked, vi oplevede op til finanskrisen i 2007. De prisstigninger, vi ser nu, er forankret i en coronaeffekt, hvor danskerne på samme tid ville ind på det attraktive boligmarked, imens boligsælgerne var tilbageholdende.
Det skabte en uligevægt i forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Boligboblen i 2007 var derimod baseret på luftkasteller og uansvarlighed i finanssektoren.
Den fejl er der lavet stribevis af garderinger mod i dag med Finanstilsynet i spidsen.
Boligmarkedet dækker hele Danmark
Med genåbningen af Danmark vil boligmarkedet langsomt og sikkert finde tilbage til ”normalen” igen. Det ser vi allerede tegn på nu, og det betyder også, at prisstigningerne langsomt vil bevæge sig mod niveauet på de gennemsnitlige 4 procent, hvor markedet per erfaring befinder sig bedst.
Boligmarkedet er ikke kun Vesterbro. Det glemmer både politikere og journalister, når der forsøges at skabe politik på tendenser. De glemmer også, at boligejerne betaler løbende boligskat. Tilmed en af verdens højeste beskatninger på fast ejendom, viser statistikkerne fra Eurostat.
Hvis politikerne så samtidig kigger væk fra Vesterbro, er der områder i Danmark, hvor prisniveauet end ikke er tilbage på niveauet fra før finanskrisen. Det vil sige, at boligejere her år efter år har betalt boligskat af fast ejendom, der er blevet mindre værd, og som de altså ikke har tjent én krone på.
En konsekvens af finanskrisen var, at mange boligejere pludselig sad i en bolig, de ikke kunne betale, fordi priserne i markedet var pumpet kunstigt op, blandt andet på grund af boligspekulanter, der lagde et uholdbart pres på markedet.
Sådan er situationen ingenlunde nu. Faktum er, at boligejerne afdrager på deres lån, og kun en ganske lille promille formår ikke at kunne afdrage på lånene, når deres afdragsfrie lån udløber.
En fair entré til boligmarkedet
Hvis man samtidig sammenligner udviklingen for huspriser i Danmark med andre europæiske lande (Eurostat), vil man opdage, at Danmark langt fra har førertrøjen. Den konkrete opgørelse kan ses her.
Antallet af tvangsauktioner er tæt på 0. Og listen af argumenter, der taler imod en boligboble, er lang.
Den helt store udfordring ligger et helt andet sted.
Politikernes store hovedbrud bør i stedet være, hvordan de unge får en fair entré til boligmarkedet. Vi ved, at førstegangskøberne bliver ældre og ældre, fordi de unge bor til dyre huslejer i byen og ikke kan spare op. De kunne jo købe og sidde langt billigere.
Samtidig har politikerne en opgave i at skabe fair lånevilkår for dem, der søger mod udkant og landdistrikter. Dette vil medvirke til at fordele prisudviklingen, så prisstigninger ikke kun er et ”byfænomen”, og så udviklingen fordeles jævn på gennemsnittet over hele landkortet.