Danskerne har forbedret deres boliger på livet løs under corona

Indblik er i denne uge skrevet af Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Der er ingen tvivl om, at corona har haft stor betydning for boligmarkedet de seneste halve års tid, og modsat hvad mange af os forventede, har effekten snarere været positiv end negativ, når vi ser på priser og handelsaktivitet.

Men de mange flere timer i eget hjem har ikke blot fået mange danskere til at drømme om ny bolig. Det har også givet mange boligejere anledning til at opdage fejl og mangler eller forbedringspotentialer derhjemme.

Mens mange andre brancher har været lukkede eller underdrejede under coronakrisen, har danske byggemarkeder kunne melde om rekordomsætning med et salg, der fra nedlukningen i marts til nu har været 26 procent højere end i samme periode sidste år.

De mange hjemsendte danskere har altså ikke blot fået ideer til nye projekter eller fået øje på gamle, ufærdige projekter. Mange har pludseligt også haft bedre tid til selv at udføre dem.

Fuld fart på gør-det-selv projekterne

I den seneste YouGov undersøgelse, vi har lavet blandt boligejerne, svarer 53 procent, at de har lavet forbedringer på deres bolig under coronakrisen, og 66 procent siger, at de har planer om fremtidige renoveringsprojekter.

Især de mindre projekter har været populære. Eksempelvis svarer 27 procent, at de har lavet forbedringer i haven, og 25 procent har fået udført malerarbejde eller har gjort det selv.

Mere krævende projekter som nyt køkken eller energiforbedringer, der indebærer en større investering og typisk også involvering af fagfolk, har derimod været mindre populære. Eksempelvis har seks procent af boligejerne fået lavet energiforbedringer, og fire procent har fået lavet nyt køkken.

Det peger på, at boligforbedringerne under coronakrisen først og fremmest har været i form af projekter, som den enkelte boligejer har kunnet udføre på egen hånd. De er sket i en periode, hvor aflysning af fritidsaktiviteter, familie-arrangementer og rejser har givet flere ledige timer for de fleste, samtidig med at flere danskere har været hjemsendte fra arbejde uden at kunne udføre deres arbejde hjemmefra.

Boligejerne har fået mere tid

Omtrent halvdelen af de boligejere, der har foretaget et eller flere gør-det-selv projekter under coronakrisen, svarer da også, at netop bedre tid har været den primære årsag til, at de har fundet arbejdshandsker, malerpensel eller værktøjskassen frem.

Mere tid derhjemme har også været afgørende, og så har mange danskere paradoksalt nok oplevet at få flere penge mellem hænderne under coronakrisen end normalt. Det kan lyde underligt, for mange danskere har mistet deres job, eller været sendt hjem på lønkompensation. Men for dem der stadig har deres arbejde, betød nedlukning af restauranter, rejser og en række andre aktiviteter, at de har haft flere penge mellem hænderne i år end normalt.

Feriepengene kommer i omløb

Apropos flere penge mellem hænderne, er der ingen tvivl om, at feriepengene også har spyttet godt i kassen til danskernes renoveringsdrømme. Over halvdelen af de boligejere, der ville have deres feriepenge udbetalt, har tilkendegivet, at de overvejer at bruge de ekstra penge på boligforbedringer.

Indtil videre lader det til, at der er blevet gjort alvor af sagen. Salget i byggemarkeder og gør-det-selv forretninger steg med 14 procent fra september til oktober, altså efter feriepengene var kommet til udbetaling. Og vi forventer også, at det bliver noget sværere at få fat i en håndværker de kommende måneder, i takt med at også større projekter, der kræver professionel hjælp, bliver sat i søen.

Find mere om