Indblik er i denne uge skrevet af Per Bie, direktør i danbolig a/s.
I løbet af 1960’erne begyndte de førte parcelhuse at skyde op rundt omkring i landet og med dem det gode naboskab på villavejene. Her hilste man på hinanden, sørgede for at klippe hækken inden Skt. Hans, rydde fortovet for sne om vinteren og i øvrigt passe og pleje hver sin matrikel.
Det var den form for opdelte huse, der blev taget afstand fra med opførslen af de første kollektiver i slutningen i 60’erne. Livet bag ligusterhækken skulle erstattes af idealet om at dele og være fælles om det meste: Fællesmøder, fællesmad, fællespasning.
I dag er parcelhuset stadig langt mere udbredt end kollektiverne, men ligesom i 60’erne er der igen ved at ske et skifte på boligmarkedet, hvor vi ikke kun vælger bolig ud fra hårde facts som pris og antal kvadratmeter.
Fremtidens bofællesskab
I stedet er blødere værdier som interesser, hjertesager og livssituation ved at blive et pejlemærke for, hvordan vi vælger at bo. Det har resulteret i mange forskellige former for boligløsninger, som i højere grad er drevet af bløde værdier end hårde facts.
Et godt eksempel på det, som jeg faldt over for nyligt, er konceptet Almenr. De vil skabe bofællesskaber med alt fra økologisk landbrug på bondegårde, eco-tech villages med fælles dele-elbiler, urbane bofællesskaber og co-working/co-living som kombinerer bolig og kreative erhverv.
Bofællesskaber er måske ikke den rigtige løsning for alle, men de specialdesignede fællesskaber er et fint eksempel på, at vores valg af bolig kan støtte op om vores værdier, og den udvikling bliver spændende at følge med i.
De bløde værdier
Jeg ser tendensen mange steder og er senest stødt på konceptet Bovieran, som vil opføre fremtidens seniorboliger. Konceptet bygger på et fællesskabsprincip, hvor en overdækket vinterhave vil være omdrejningspunktet for fælles aktiviteter.
De blødere værdier bliver også tænkt ind i det mere traditionelle boligbyggeri, hvor der bliver opført fællesbygninger, som ikke kun skal være klassiske festlokaler, men i højere grad passe til vores behov. Det kan være fælles kajakhotel, værksteder eller hobbyrum.
Fælles for alle initiativerne er, at vores værdier spiller en større rolle i vores valg af bolig. Uanset om drømmen er et urbant bofællesskab eller et parcelhus på en hyggelig villavej, så er det ofte med afsæt i de bløde værdier, som betyder mere og mere for køberne, når de er på jagt efter drømmeboligen.
Den fornemste opgave
Den udvikling hos køberne underbygger boligsitet Vores Nabolag, som vi lancerede sidste år. Boligsitet bidrager ikke kun med beskrivelser af alle landets nabolag, men også personlige anbefalinger om alt fra den naturskønne løberute og villakvarterets cykelklub til lokale loppemarkeder og det børnevenlige skolelandbrug.
Her knapt et år efter lanceringen er vi overvældet over, at brugerne har oprettet næsten 7.000 anbefalinger. Det bekræfter os i, at der er et kæmpe engagement i lokalområderne, og at vi lægger stor vægt på omgivelserne og de muligheder, der findes her.
Som ejendomsmæglere ser vi det som vores fornemste opgave at finde de helt rigtige boligløsninger til vores kunder, og i den forbindelse må jeg konstatere, at værdierne har fået et comeback i boligsøgningen.