Comeback til sommerhusmarkedet

Indblik er i denne uge skrevet af Peter Jayaswal, der er direktør for Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Det danske sommerhusmarked blev hårdt ramt efter den finansielle krise. Markedet er ikke kommet sig i samme omfang som det øvrige boligmarked, og der står tæt på rekordmange sommerhuse til salg hos ejendomsmæglerne. Der er dog flere ting, der tyder på, at prisudviklingen på sommerhusmarkedet kan være ved at vende.

For det første er handelsaktiviteten steget over en længere årrække. Det indikerer, at interessen for sommerhuskøb er stigende. Og det er ikke beskedne stigninger. Siden 2011 er handlen af sommerhuse løftet markant – endda mere end huse. For det andet har dansk økonomi efterhånden rystet krisen af sig, og danskerne har fået flere penge mellem hænderne. Et sommerhus er noget, man som regel kun overvejer, når man har ekstra penge på kistebunden og tryghed i økonomien.

Og for det tredje er det nu muligt at låne op til 75 procent af sommerhusets værdi i sit realkreditinstitut modsat de tidligere 60 procent. Det bliver dermed billigere at låne. I en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Finans Danmark i 1. kvartal 2017, svarer 38 procent af dem, der kigger på sommerhus, at de er blevet mere interesseret i at købe et sommerhus. Undersøgelsen viser dog ikke tegn på, at danskerne vil ændre planer alene på grund af den forhøjede belåningsgrænse.

Ny planlov vedtaget

Folketinget har endvidere vedtaget en ny planlov, der giver sommerhusejere mulighed for at anvende deres sommerhus ubegrænset til overnatning i 34 uger i modsætning til de tidligere 26 uger om året. Dertil kommer, at pensionister ikke længere skal have ejet deres sommerhus i otte år, før de må bo i det hele året. Nu kan det lade sig gøre efter et års ejerskab.

Regeringen har derudover et forslag på tegnebrættet, som måske vil kunne lokke endnu flere ind på markedet. Den undersøger muligheden for, om man forsøgsvist kan undtage særligt udvalgte områder for den regel, der i dag forhindrer udlændinge i at købe sommerhus i Danmark. Hvis flere udlændige får mulighed for at købe, vil det i teorien øge efterspørgslen og føre til højere priser. Omfanget af forsøgsordningen er dog stadig usikkert, og det samme gælder dermed effekten.

Et højere bundfradrag

Et andet af regeringens fokuspunkter er et højere bundfradrag for udlejning af sommerhuse og helårs­boliger. I dag er de første 10.700 kroner af lejeindtægterne skattefrie, hvis du lejer ud privat. Det gælder 21.400 kroner, hvis du udlejer gennem et bureau. Der skal betales 60 procent af indtægterne over beløbsgrænserne.

For mange sommerhusejere er udlejningsindtægter med til at dække udgifter til finansiering, skatter og vedligeholdelse. Hvis bundfradraget hæves, vil det blive lettere at få dækket omkostningerne. I sidste ende er det naturligvis positivt for sommerhusmarkedet, men også for aktiviteten generelt.

Det er selvfølgelig vanskeligt at spå om, hvordan sommerhusmarkedet vil udvikle sig i de kommende år. Men med de mange initiativer og den stigende salgsaktivitet er der uden tvivl et bedre fundament for det danske sommerhusmarked.

Find mere om