Boligmarkedet har delt sig, og det skaber nye muligheder

Indblik er i denne uge skrevet af Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

I starten af 2010’erne var kvadratmeterprisen på et hus godt 20.000 kroner i landsdelene København By og Københavns Omegn. Siden er priserne steget mere end 55 procent i byen, mens de i omegnen er blevet 35 procent højere. Priserne i hovedstaden er ikke kun stukket af fra de omkringliggende kommuner, men i endnu højere grad fra resten af landet. Det viser en udregning, vi har foretaget på Boligsiden.dk.

Med afsæt i tallene vil jeg konkludere, at hvis der nogensinde har været ét boligmarked i Danmark, så er den tid endegyldigt forbi, og det er måske ikke så skidt endda. For det delte boligmarked har skabt nye muligheder i områderne uden for Hovedstaden, hvor husene nu er så billige i forhold til i København, at de kan lokke købere med længsel efter græs mellem tæerne og morgenkaffe i egen have.

Salgstallene viser, at der netop er sket et skifte. Mange søger ud af København for at få råd til hus, have og måske endda en bil. Hvidovre, Rødovre, Ishøj og Vallensbæk er lige nu populære alternativer, og tilflytningen giver områderne et løft, idet nye beboere sætter husene i stand og bruger penge i de lokale butikker.

Prisforskel er eksploderet

Skifter vi Københavns Omegn ud med Vest- og Sydsjælland, får vi et mere ekstremt eksempel på det samme. Her er priserne faldet en smule i perioden, hvor København By er stukket af fra resten af landet. Prisforskellen mellem de to landsdele er steget fra 5.000 til 14.000 kroner per kvadratmeter på otte år.

Anskuer vi det negativt, kan vi fokusere på landsbydød og faldefærdige huse, men det er alt for ensporet. Antallet af handler i Vest- og Sydsjælland er steget med 90 procent siden maj 2010, og bosætter du dig for eksempel i Ringsted, koster et hus en tredjedel i forhold til et tilsvarende i København, så pengene rækker måske ikke bare til et hus, men også et månedskort til det hurtigtog, der fra næste år kan fragte dig til hovedstaden langt hurtigere end i dag.

Og så kan du relativt nemt finde et hus i nærheden til din bror, søster eller forældre, som er til at betale. Når boligmarkedet deler sig, giver det nye muligheder.

Køb hus med hjertet

Boligpriser er gode parametre til at åbenbare mulighederne på boligmarkedet. Men i min optik bør boligkøberne ikke bruge det til ret meget andet. De bør flytte fokus fra tørre tal til bløde værdier.

Det giver ikke mening udelukkende at se et huskøb som en investering, der skal kaste en gevinst af sig ved et videresalg. Og det er sådan set lige meget, om huset ligger i København eller i Ringsted. Finanskrisen viste os, at man ikke altid kan lave den kalkule.

Jeg har selv boet i min bolig i over 30 år. Min mand og jeg forelskede os i den i slutningen af 1980’erne, og det er her, vores børn er vokset op. Nu er vores datter flyttet hjemmefra, og vores søn gør det samme om få år. Vi elsker vores bolig og alt det, vi har oplevet i den.

Beslutningen om at købe lige præcis dén blev taget med mavefornemmelsen, og jeg vil gerne råde flere til at gøre det samme. Køb et hus, fordi I gerne vil bo i det.