Boligmarkedet får også corona

Indblik er i denne uge skrevet af Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Dansk økonomi er i øjeblikket hårdt ramt af coronavirus og den dertilhørende nedlukning. Mere end 50.000 danskere har allerede meldt sig i ledighedskøen siden nedlukningen tog fart i midten af marts.

Statens enorme hjælpepakker og en robust økonomi giver heldigvis forhåbning om, at dansk økonomi kan klare skærene relativt godt. Det samme kan ikke siges om alle andre økonomier, og krisens verdensomspændende natur gør, at det sandsynligvis også er en krise, der vil lægge en dæmper på dansk økonomi, længe efter vi igen åbner økonomien op.

Priserne vil falde

I sådan en situation slipper boligmarkedet naturligvis ikke for skrammer. Mange af de danske boligejere vil i de kommende måneder blive vidner til, at krisen gør et voldsomt indhug i friværdierne.

Vi har for nylig opdateret vores prognose for dansk økonomi og det danske boligmarked. Det er vores forventning, at boligpriserne i gennemsnit vil falde med omkring fem procent. Usikkerheden lige nu er dog enormt stor, og derfor kan det sagtens være, det ikke går så galt. Omvendt kan det også gå langt værre.

Et prisfald på fem procent er ikke helt ubetydeligt. En gennemsnitlig dansk boligejer vil i det scenarie opleve, at huset taber omkring 100.000 kroner i værdi. Selvom det ikke er penge, der forlader bankkontoen, er det alligevel et så stort beløb, at det vil få mange boligejere til at holde lidt mere på pengene. Ironisk nok vil netop den adfærd medvirke til, at dansk økonomi og boligmarkedet får flere knubs.

Flere faktorer spiller ind

Boligmarkedet vil blive mødt af modvind af flere årsager. For det første giver de mange tusinde fyringer en betydelig modvind, da færre danskere med et arbejde betyder færre danskere med en økonomi, der gør, at man realiserer drømmen om en ny bolig.

Men det er ikke kun dem, der mister jobbet, der vil tøve med at realisere boligdrømmen. Rigtig mange andre vil af frygt for at ende i samme situation også være mere forsigtige. Derfor vil en længere periode med usikkerhed også være med til at give boligpriserne et tryk ned.

Bedre rustet end før finanskrisen

Boligmarkedet er dog heldigvis et af de områder af dansk økonomi, som er langt bedre rustet end i 2008. Vi forventer derfor, at prisfaldet vil være betydeligt mindre end under finanskrisen, mens vi også vil se en hurtigere genopretning af boligmarkedet.

Det skyldes blandt andet, at prisudviklingen langt de fleste steder har været afbalanceret og i tråd med den underliggende økonomiske udvikling. Samtidig betyder de lave renter, at boligbyrden fortsat vil være meget lav. Derfor er boligmarkedet godt rustet til den modgang, der venter.

Sommerhusene er jokeren

Som altid er der dog lommer af boligmarkedet, som klarer sig bedre end andre. Den lomme befinder sommerhusene sig sjældent i, når økonomien ramler ind i en krise.

Denne gang kan dog være en undtagelse. Handelstallene fra marts viste i hvert fald, at salget af sommerhuse som den eneste kategori steg voldsomt. Og med coronavirus rundt i verden og lukkede grænser, kan et dansk sommerhus måske ryge op på ønskelisten hos mange danskere i år.

Derfor forventer vi ikke, at sommerhusene denne gang vil klare sig ringere end det generelle boligmarked. Måske tværtimod en spids bedre.

Prisfald forventer vi dog ikke, at nogen slipper udenom. Heller ikke sommerhusejerne, for boligmarkedet har nemlig også fået corona.