Boligejere i landdistrikterne er bedre rustet til rentestigninger

Indblik er i denne uge skrevet af Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Vil du sove godt om natten eller spise godt? Sådan lyder spørgsmålet ofte til boligejere, når de skal vælge, om de vil have fast eller variabel rente på deres realkreditlån. Spørgsmålet går selvfølgelig på, om man er villig til at leve med en renteusikkerhed, hvis man til gengæld betaler en lavere rente på sit lån.

En ny opgørelse fra Finans Danmark viser, at boligkøbere i yder- og landkommunerne i højere grad end andre steder i landet vælger at sove godt om natten. Hele 76 procent af alle nye realkreditlån til boligkøb i landdistrikterne har en fast rente. Til sammenligning er det kun 63 procent af de nye realkreditlån i bykommunerne, der er fastforrentede. Boligejere i yder- og landkommunerne er dermed bedre sikret mod eventuelle rentehop.

Den højere andel af boligejere med fastforrentede lån i land- og yderkommunerne betyder også, at boligejerne her er bedre beskyttet, hvis boligpriserne falder, samtidig med at renterne stiger. Det skyldes, at kursen på obligationerne bag realkreditlån falder, når renterne stiger. Dermed kan man få en lavere gæld, hvis man indfrier lånet til den lavere kurs i forbindelse med en omlægning eller flytning.

Med et fastforrentet lån er der altså større sikkerhed for, at de enkelte boligejere ikke havner i en situation, hvor gælden er højere end, hvad boligen kan sælges for.

Det mest almindelige lån

Vi kan se, at realkreditlån med fast rente over hele landet vokser i popularitet, og på trods af kommunale forskelle er fastforrentede lån i dag det mest almindelige lån i alle kommuner, når folk skal have et nyt lån til køb af bolig. I 2010 var det i gennemsnit kun i 28 procent af kommunerne, hvor flest fik nye realkreditlån med fast rente.

De fastforrentede låns popularitet i forhold til tidligere betyder imidlertid ikke, at boligejere nødvendigvis har måttet skære kraftigt ned på deres madbudget til gengæld for en tryg nattesøvn. For et lån med fast rente er i dag billigere end et variabelt forrentet lån var før 2010. Med andre ord kan man med et fastforrentet lån i dag både sove tryg og spise godt. Velbekomme!

Andel af antal nye realkreditlån med fast rente til boligkøb
1. kvartal 2010 og 2019:

(Ærø, Læsø og Samsø indgår ikke i analysen. Kilde: Finans Danmark)

Find mere om