Huspriser stabiliserer sig

Hus. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Priserne på huse stabiliserede sig i sidste kvartal af 2009, og i hovedstaden steg de tilmed. Samtidig er der sat 25% færre boliger til salg sidste år sammenlignet med 2009. Læs i udpluk, hvad pressen skrev om boligmarkedet i årets første uge.

Boligejere går i stå

Private boligprojekter og moderniseringer bliver i stigende grad aldrig færdiggjort.
De halvfærdige ombygninger betyder dårlige tilstandsrapporter og gør boligen svær at sælge.
Et nyt tag eller en tilbygning står i stigende grad halvfærdigt hen, når ejendommen skal sælges. Boligejere løber simpelthen tør for kræfter eller penge, og så skal boligen sælges med en tilbygning, hvor der kun står ydervæggene, og indmaden mangler.
Det er et billede både realkreditinstitutter og landets bygningssagkyndige ser, når ejendomme sættes til salg eller ender på tvangsauktion i dag.
Epn.dk (10. januar 2010)

Lyse udsigter for lejligheder

Der er endelig fremgang at spore på boligmarkedet, hvor markedet for ejerlejligheder viser spæde tegn på bedre tider efter flere års nedtur.
Der skal ikke længere så store prisnedslag til at sælge ejerlejligheder. Ejendomsmæglere forventer ligefrem stigende priser på små lejligheder.
Ifølge en analyse fra ejendomsmæglerkæden Home er sælgere stadig nødt til at slå store summer af prisen for at få deres lejligheder solgt, men afslagene er trods alt blevet mindre i løbet af 2009.
I København endte salgsprisen i første halvdel af året i snit 317.000 kr. under den oprindelige udbudspris. Heraf blev de 104.000 kr. slået af prisen i forbindelse med selve salget.
Forskellen på udbuds- og salgsprisen faldt i andet halvår til 200.000 kr., hvoraf de 85.000 kr. blev givet som prisafslag under selve salget.
Epn.dk (10. januar 2010)

Skattehop kan tvinge husejere til salg

Jordskatterne – den såkaldte grundskyld – stiger med ekspresfart. En række økonomer forventer, at husejere vil blive presset ud af deres huse, når de i de kommende år skal aflevere, hvad der svarer til flere månedslønninger i grundskyld, skriver Berlingske Tidende.
Et mindre hus med en lille have i København koster nu mere end 30.000 kroner i grundskyld om året – og økonomerne forventer, at himmelflugten fortsætter, så beløbet over nogle år bliver fordoblet.
I Danske Bank siger økonom Las Olsen, at mange husejere ikke er klar over, i hvor høj grad grundskatterne, der ikke er omfattet af skattestoppet, vil stige mange år frem i tiden:
”Grundskylden vil stige så meget i København de næste 10 år, at mange almindelige mennesker slet ikke vil have råd til at bo i deres hus. Det er mange tusinde kroner, der skal betales ekstra om måneden,” siger han.
Epn.dk (9. januar 2010)

Ingen tror på stigende huspriser i år

Skynd dig at købe, før priserne stiger igen. Sådan lyder reklamer for lokale ejendomsmæglere.
Der er imidlertid ingen grund til hastværk, hvis man skal tro landets fire største mæglerkæder. Her tror ingen på, at huspriserne vil stige i 2010.
Den seneste tids øgede hushandel og små prisstigninger i hovedstaden har ellers fået udtryk som ”bunden er nået” og ”snarlig vending” til at præge debatten.
Men i mæglerkædernes hovedsæder er den overordnede forventning blot, at priserne måske stiger en smule i hovedstaden, men at prisfald andre steder i landet vil betyde, at priserne som helhed i bedste fald vil flade ud i år. Det skriver Politiken lørdag.
”Vi forventer generelt ingen prisstigninger i 2010. Det skyldes, at der stadig er et stort udbud af boliger til salg, og den stigende arbejdsløshed gør folk usikre”, siger kommunikationschef Jan Normann fra EDC, landets største kæde af ejendomsmæglere, til Politiken.
Epn.dk (9. januar 2010)

Næste projekt: Passivhuset

Jacob Eriksen er bygningskonstruktør. Han lever af at arbejde sammen med ingeniører og arkitekter og få byggeri, æstetik og funktionalitet til at gå op i en højere enhed.
Og han er svært tilfreds med det hus, han har bygget på Spurvestræde 4.
– Men det viser også, at teknologien har rykket sig enormt de seneste år. At vi kan så meget mere indenfor energirigtigt byggeri i dag, end vi kunne for bare fire-fem år siden, forklarer han.
Og han har netop tænkt sig at tage skridtet videre og bygge et passivhus. Et hus, der så at sige sørger for sig selv …
… Han glæder sig til igen at udfordre dogmerne om, hvordan et energirigtigt hus skal se ud. For han drømmer hverken om små vinduer eller endnu tykkere mure – det skulle da lige være i sine mareridt.
– Vi er kommet dertil, hvor det ikke nytter at putte mere isolering i murene. 60 centimeter er rigeligt.
Derfra er det teknikken, der skal gøre fremtidens huse energirigtige.
Vinduerne er allerede tre-lags med belægninger, der sikrer at varmen kun kommer ind – og ikke ud – gennem glasset.
– Så jeg håber da, at fremtiden vil byde på huse, der både er æstetisk flotte og energirigtige. Jeg har i hvert fald tænkt mig at gøre forsøget igen med det næste hus, jeg bygger, konstaterer Jacob Eriksen …
… Det opfylder efter nytår kravene til byggeri i energiklasse 2. Og det er bygget, så det er stort set vedligeholdelsesfrit. Du kan se dette hus – og alle de andre, der er til salg her i kommunen og i resten af landet – på www.boligsiden.dk.
Dagbladet, køge, side 9 (9. januar 2010)

Huspriserne stabiliseres

Det er blevet lidt bedre at være boligejer. Det seneste kvartal har huspriserne stabiliseret sig, og i hovedstadsområdet er priserne endda begyndt at stige. Samtidig er boliger ikke så længe til salg som tidligere i hele landet, viser tal fra Boligsidens kvartalsstatistik.
Priserne på villaer og ejerlejligheder stiger dog ikke, men de er kun faldet med omkring to procent det seneste kvartal. I København er den gennemsnitlige udbudspris på enfamiliehuse endda steget med to procent i forhold til sidste kvartal.
– De små prisstigninger i hovedstaden vidner om fremgang og en begyndende stabilitet på det danske boligmarked.
Det er specielt interessant, fordi boligmarkedets udvikling ofte tager afsæt her, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
De såkaldte liggetider for både villaer og ejerlejligheder er faldet med omkring 17 procent i hele landet. Det vil sige, at en bolig nu i gennemsnit har en liggetid på otte til ni måneder.
Trods det generelle fald i hele landet er der også her store regionale forskelle. I hovedstadsområdet er liggetiden faldet med 34 procent, hvor den for eksempel kun er faldet med ni procent i Syd- og Vestsjælland.
– Med stabile priser og faldende liggetid er der indikationer på, at markedet for alvor er begyndt at stabilisere sig i forhold til for et år siden, siger Birgit Daetz. ( ritzau).
Dr.dk, TV2 Øst, Fyens Stiftstidende (m.fl.), 1. sektion, side 13 (8. januar 2010)

Færre boliger til salg i Roskilde og omegn

Udbuddet af boliger til salg i Roskilde og omegn er faldet med 31 procent det seneste år.
Dermed er der i dag kun 1.485 villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg i Roskilde og omegn.
Antallet af huse til salg er faldet mest i Greve og Køge Kommune, hvor der i dag er udbudt 34 procent færre boliger end for et år siden.
– Der bliver færre huse til salg i det meste af landet. Specielt på Sjælland er antallet af til salg-skilte faldet markant. Et ustabilt boligmarked i 2009 har haft stor påvirkning på boligsælgerne, og der er simpelthen på landsplan sat 25 procent færre villaer til salg i 2009 end i 2008, siger kommunikationschef hos Boligsiden, Birgit Daetz.
Roskilde Avis, 1. sektion, side 22 (8. januar 2010)

Mægler: Konkurrenter dræber markedet

Ejendomsmægler Anders Kokborg fra Realmæglerne i Fuglebjerg beskylder sine konkurrenter fra de større byer for at sætte udbudspriserne alt for højt lokalt. Konsekvensen er, at markedet efter hans mening er tæt på at ligge helt dødt.
– Vi oplever i Fuglebjergområdet, at der er en del ejendomme sat til salg hos vores kolleger i de lidt større byer, og disse ejendomme er sat til nogle udbudspriser, som langt overstiger de reelle priser, som der kan handles til i området. Desværre ødelægger denne prispolitik vores område, siger Anders Kokborg.
Kokborg har noteret sig, at flere husejere vælger ham fra, når de skal bruge en mægler til at sælge deres ejendom for sig. Han sætter nemlig konsekvent priserne lavere end sine konkurrenter. Det har ført til, at boligejere med salgstanker tilsyneladende er blevet skræmt væk. Ud af 38 til-salg-satte huse har Kokborg blot salgsopstillingen til de to i sin butik på Sandvedvej.
Anders Kokborg reagerer, efter at Fuglebjerg netop er blevet fremhævet i dagbladet Børsen for at lægge navn til det postdistrikt i hele kongeriget, hvor udbudsprisen pr. kvadratmeter bolig er steget næstmest fra januar 2009 til januar 2010.
Sjællandske, 2. sektion, side 17 (8. januar 2010)

Ejendomsmæglerne smiler igen

Køberne begynder så småt at melde sig på boligmarkedet igen, og det kan komme til at betyde prisstigninger i hovedstadsområdet. Ifølge Realkreditrådet faldt prisen på parcel- og rækkehuse 10,8 procent i 2009, mens ejerlejligheder generelt faldt 12,4 procent.
Men 2010 bliver formentlig året, hvor den nedadgående tendens vender – i hvert fald i visse dele af landet.
”Vi forventer, at prisen på parcel- og rækkehuse vil stige cirka seks procent i hovedstadsområdet,” siger senioranalytiker Troels Theill Eriksen fra Nordea …
… ”Når vi tager de mange tomme huse og den stigende arbejdsløshed i betragtning, regner vi med et prisfald på cirka fem procent. i det meste af Jylland,” siger Troels Theill Eriksen.
”Vi skal frem til 2011, før vi spår en mindre prisfremgang på jyske huse, og den bliver formentlig kun på to procent.”
Ifølge www.boligsiden.dk er den opadgående priskurve på Sjælland dog et godt tegn – også for jyderne.
”De små prisstigninger i hovedstaden vidner om fremgang og en begyndende stabilitet på det danske boligmarked. Det er specielt interessant, fordi boligmarkedets udvikling ofte tager afsæt i hovedstaden,” siger kommunikationschef hos www.boligsiden.dk, Birgit Daetz .
Epn.dk (Erhverv På Nettet) (8. januar 2010)

Analyse: Fem års boligpris-tørke i hovedstaden

Boligejere i hovedstaden skal indstille sig på lave priser i mindst fem år endnu, forudser konsulentfirma.
Og der vil gå mere end 10 år, før priserne er på niveau med 2006, forudser PA Consulting.
Det kraftige fald efter at boligboblen bristede for godt tre år siden risikerer at udløse en negativ boligboble, hvor vi måske ikke har set bunden endnu, forklarer partner i PA Consulting Knud Erik Wichmann til borsen.dk.
Dermed er PA Consulting blandt de mest negative omkring udsigterne for boligmarkedet, modsat mange andre toneangivende økonomer, der er mere optimistiske.
Epn.dk (8. januar 2010)

Større tab på boligen

Hele 78 postnumre med prisstigninger, men 359 med prisfald. Sådan ser regnestykket ud efter endnu et hårdt år for de danske hussælgere.
Også ejerlejlighederne har været hårdt ramt. Her har der været prisfald for 102 postnumre og kun stigninger i 12 byer. Det er Boliga, der har sammenlignet kvadratmeterpriserne i landets postnummerområder på udbudte boliger 1. januar 2009 og 1. januar 2010.
Og billedet ser dystert ud. De helt store tabere blev beboerne i Frøstrup øst for Thisted, hvor kvadratmeterprisen faldt 28,1 pct. Også i Hørsholm måtte de se til, mens priserne på ejerlejligheder styrdykkede med 36,1 pct. Trods de store prisfald landet over findes der også vindere på boligmarkedet. Arden syd for Aalborg ligger helt i top. Her steg den gennemsnitlige udbuds- kvadratmeterpris nemlig sidste år med 21,1 pct.
B.T. (m.fl.), 1, side 10 (7. januar 2010)

Færre boliger til salg i Vest- og Sydsjælland

Udbuddet af huse til salg i Vest- og Sydsjælland er faldet lidt det seneste år, og det er specielt udvalget af mellemstore enfamiliehuse, der er blevet mindre.
Det viser helt nye tal fra www.boligsiden.dk.
Udbuddet af boliger til salg i Vest- og Sydsjælland er faldet lidt med 1,4 procent det seneste år. Dermed er der i dag kun 6.733 villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg i Vest- og Sydsjælland. Antallet af huse til salg er faldet mest i Stevns Kommune. Her er der i dag udbudt 33 procent færre boliger til salg end for et år siden.
– Der bliver færre huse til salg i det meste af landet. Specielt på Sjælland og i de store byer. Et ustabilt boligmarkedet i 2009 har haft stor påvirkning på boligsælgerne, og der er simpelthen på landsplan sat 25 procent færre villaer til salg i 2009 end i 2008, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Sorø Avis, 1. sektion, side 26 (5. januar 2010)

Spar 5 mio. kr. på Strandvejsvilla

Nu er det muligt at spare millioner, hvis man gerne vil bo i første parket ud til Øresund. Ejendomsmægleren har netop slået 16 pct. eller 5,5 mio. kr. af prisen på en strandvejsvilla i Vedbæk.
Efter 113 dage uden at den rette køber kom forbi, har mægler Ivan Eltoft Nielsen i dag skåret prisen ned til 29,5 mio. kr. for et-plansvilla fra 1964 på 464 kvadratmeter. … Hvem sælgeren er oplyses ikke, men skulle det lykkes at få 29,5 mio. kr. for villa’en er der stadig tale om en pæn fortjeneste i forhold til sidste gang ejendommen blev handlet. Ifølge boliga.dk købte den nuværende sælger boligen for 22,5 mio. kr. for mindre end to år siden. Det svarer til en gevinst på 7 mio. kr. eller 31 pct. trods en massiv boligkrise undervejs.
Børsen.dk (5. januar 2010)

Her er Danmarks dyreste hus

Har du tilfældigvis 60 millioner kroner, som du ikke ved hvad du skal gøre af, så er her et bud. For det er lige præcis nok til at få fingre i Danmarks dyreste hus.
Det ligger i Vedbæk og i så fald vil du få 418 kvadratmeter med direkte udsigt udover Øresund og et stjernekikkerttårn.
Ifølge Boligsiden.dk er det i øjeblikket Danmarks dyreste villa, og det er kendismægler Jan Fog, der står for salget af den attraktive ejendom.
EkstraBladet.dk (4. januar 2010)

Find mere om