Udflytning gav plads til familielivet

Foto Boligsiden

Fra stresset hverdag i Nordvest til selvforsynende ro i Hvalsø. Rikke og Nadia pakkede sydhavsfrugterne og vinkede adjø til storbylivet. Og de har ikke set sig tilbage.

De mest almindelige grunde til at flytte fra hovedstaden til provinsen er tid, penge og plads. Det var det også for Rikke og Nadia, der i 2014 besluttede sig for at skifte en alt for travl hverdag i storbyen ud med albuerum og fleksibel arbejdstid i Smidstrup ved Hvalsø på Midtsjælland.

Parrets tvillingedrenge var hårdt spændt for i en stresset institutions-hverdag i Grøndalskvarteret i København Nordvest, hvor familien boede i en skøn rød murstensvilla fra 20’erne. Huslånet krævede, at begge arbejde på fuldtid, men familielivet og drømmen om at leve mere af og med naturen – og med mere tid til at være en familie – blev større og større. Så da der åbnede sig en mulighed for et større økonomisk og fysisk råderum, besluttede parret sig for at slå til. Villaen blev solgt på 14 dage og med en flot fortjeneste.

”Det er et af de sværeste valg, jeg nogensinde har været med til at tage. Jeg elskede at bo i København, men jeg har nok mest nydt tiden i storbyen, før vi fik børn. Det har helt sikkert været det rigtige valg for os og vores børn at flytte herud; naturen gør noget for stressede københavnersjæle – unge som gamle”, fortæller Rikke Engen Petersen. Hun er født og opvokset i Tversted i Vendsyssel, men flyttede til København i år 2000 og har boet på Amager, Østerbro og i København NV.

Stråtækt bondeidyl

Destinationen i Smidstrup er et gult bondehus med stråtag og hele 250 nyistandsatte kvadratmeter bolig og et anneks på 40 kvadratmeter. Haven breder sig over 5.000 kvadratmeter, og gør familien selvforsynende med alt, hvad hjertet kan begære af kirsebær, blommer, æbler, valnødder, pærer, stikkelsbær, hyben, brombær, hindbær, grønsager – og høns. Og så er der naturligvis også plads til den obligatoriske trampolin.

Annekset bliver taget i brug til efteråret, hvor Rikke går i gang med at udleve en gammel drøm om at blive keramiker. Noget, der er også er blevet muligt at forfølge i livet på landet.

”Der er aldrig bare én grund til, at folk flytter væk fra storbyen. Det er en stor sag at sælge og købe bolig, og der er flere forskellige faktorer, der spiller ind uanset, om man er førstegangskøber eller har været i gamet før. Boligpriserne i København har været på himmelflugt i lang tid, og mange ejere står pludselig med muligheden for at realisere en stor pose penge. Det sætter skub i markedet”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Den er god nok: du får mere for pengene i provinsen

Der er mange mursten at få for pengene, hvis du flytter fra hovedstaden. I Region Sjælland lå salgsprisen for villaer og rækkehuse på 11.042 kroner pr. kvadratmeter i august, mens den i København Kommune lå på 32.361 kroner pr. kvadratmeter. For ejerlejligheder i København lå salgsprisen endnu højere for en kvadratmeter, nemlig på 34.851 kroner.

Og der er ingen grund til at holde tilbage, hvis du vil flytte fra København til Region Sjælland, for selvom det stadig er muligt at flytte fra København til fx Midtsjælland med en god fortjeneste, er der en tendens til, at priserne på Sjælland er opadgående for villaer og rækkehuse. I løbet af det seneste år er salgsprisen for en villa i Region Sjælland steget med 5,2 procent, mens den på landsplan er steget 4,9 procent.