Fast eller variabel rente? Afdrag eller ej? Som førstegangskøber kan det være svært at få hold på de forskellige lånetyper.
Du har fundet din drømmebolig, som du ved, at du har råd til, og nu skal du så finde ud af, hvordan du vil låne pengene. Der er næsten uoverskueligt mange lånemuligheder på markedet, men forstår du i store træk, hvordan lånene er opbygget, bliver det nemmere at træffe et valg.
Fast eller variabel rente
Et af de valg, du helt sikkert skal træffe, er, om lånet skal have fast eller variabel rente. Med en fast rente kender du rentesatsen i de typisk 30 år, lånet løber. Det giver en sikkerhed, fordi du så kender din økonomi i mange år frem. Når så mange alligevel vælger et lån med en variabel rente, er det fordi, renten her typisk er lavere end den faste rente.
Vil alle så ikke have den lavere rente? Jo, hvis de kunne være sikre på, at renten forblev lav. Men det er den risiko, man løber, hvis man vælger lån med variabel rente: Renten kan stige, og den kan ende med at være højere end den faste rente, du kunne have valgt, da du optog lånet. Du kan vælge en lav, variabel, der er låst i op til fem år, så på den måde er du sikret i en periode, men når de fem år er gået, og renten skal tilpasses, kan den være steget, og du kan risikere at skulle betale mere hver måned.
”Kan du godt lide sikkerheden i, at dine boligudgifter er faste og stort set ikke vil ændre sig i 30 år, skal du vælge lån med fast rente. Har du is i maven og er der luft nok i økonomien til, at renten kan stige, så kan det være en ide at vælge lån med variabel rente, hvor du – potentielt – kan spare mange penge, så længe renten er lav”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Afdrag eller afdragsfrihed
Når du låner penge til en bolig, skal du betale pengene tilbage. Det gør du i rater, som kaldes afdrag, og derudover er der renter og den omtalte bidragssats, som er et gebyr til banken. Du kan vælge ikke at betale afdrag i en periode. Det vil sige, at du kun betaler renter på lånet, og det kan du gøre i op til 10 år. På den måde bliver dine månedlige udgifter lave. Men det, du skal huske, er, at før eller siden skal afdragene falde. Har du kørt afdragsfrit i 10 år, skal du betale hele lånets beløb tilbage over de sidste 20 år, og du skal derfor betale mere hver måned, end hvis du havde spredt det ud over 30 år. Så afdragsfrihed kan være godt, men ikke for længe.
Det kan være en ide at vælge afdragsfrihed, hvis du skal bruge de ekstra penge på at nedbringe anden, dyr gæld. Ellers bør du vælge afdrag.
Læs også: Tips til førstegangskøberen: Sådan køber du bolig
Læs også: Tips til førstegangskøberen: Hvor meget kan du købe bolig for?