Små udsving på boligmarkedet i sidste uge

Murermestervilla

Handelsaktiviteten på boligmarkedet dalede en lille smule i sidste uge, men det samlede antal solgte boliger ligger fortsat over gennemsnittet for salget i samme uge i årene 2015-2019. Foto: Boligsiden

Trods et lille fald i sidste uge ligger handelsaktiviteten på boligmarkedet fortsat over gennemsnittet for salget i samme uge i tidligere år. Omvendt ligger niveauet for det samlede antal nye boliger, der bliver sat til salg, fortsat under de seneste års niveau.

Udviklingen på boligmarkedet bliver fulgt tæt i denne tid, hvor coronakrisen sætter tydelige spor på alle dele af samfundet. Men efter en tid med kraftige fald og stigninger på flere dele af boligmarkedet blev uge 19 en nogenlunde stabil uge.

Lad os begynde med at se på sælgernes lyst til at sætte boligen til salg. Denne har, siden Danmark blev lukket delvist ned, været lav. Og det er den overordnet set også fortsat.

”Samlet oplevede vi et lille fald i antallet af nye boliger til salg i sidste uge, hvilket bringer det samlede niveau ned på det laveste, der er målt i uge 19 de seneste seks år. Det er antallet af nye ejerlejligheder og huse til salg, som daler, imens der sker en lille stigning i antallet af nye sommerhuse til salg,” forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Laveste udbud i 14 år

Ser vi dernæst på det antal boliger, som bliver solgt, skete der i sidste uge et lille udsving i nedadgående retning i den samlede handelsaktivitet. Faldet er dog ikke større, end at der samlet set fortsat blev solgt flere boliger i uge 19 end det gennemsnitlige niveau for samme uge i årene 2015-2019.

”I forhold til salget er det især antallet af solgte villaer og rækkehuse, der er bremset en lille smule op i sidste uge, imens antallet af solgte sommerhuse og ejerlejligheder ligger på samme niveau som i ugen inden. Netop det flotte salg af sommerhuse er en medvirkende faktor til, at vi ser et samlet salg af boliger i uge 19, der ligger over gennemsnittet for denne uge i de tidligere år,” siger Birgit Daetz.

I takt med at der stadig bliver solgt mange boliger, er situationen også stadig den, at der generelt er få boliger til salg på det danske boligmarked.

”Kombinationen med sælgere, der tøver med at sætte boligen til salg, og købere, der samtidig er ivrige efter at få lukket købsaftalen, skaber en situation, hvor vi i øjeblikket har omkring 56.000 boliger til salg i Danmark. Det er det laveste niveau, vi har set i de sidste 14 år,” siger Birgit Daetz.

Positive udsigter

I går meddelte statsminister, Mette Frederiksen, på et pressemøde, at coronasmitten er under kontrol, og samtidig er fase to af den kontrollerede genåbning af Danmark så småt sat i gang i denne uge, ligesom flere tiltag sættes i værk fra næste uge.

”Der er ingen tvivl om, at boligmarkedet har været udfordret igennem coronakrisen. Men handelsaktiviteten er steget i de seneste uger til et højere niveau, end vi så før corona, og de seneste tal for prisudviklingen viser, at det foreløbig ikke er gået så galt, som vi kunne have frygtet. Så det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende uger, hvor samfundet lukkes mere op, og danskerne dermed nærmer sig en mere almindelig hverdag,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen i antal nye boliger til salg uge for uge:

 Udviklingen i antal solgte uge for uge: