Skat står bag hver fjerde tvangsauktion

tvangsauktioner

Foto: Pixabay

Nye tal for afholdte tvangsauktioner viser, at mere end hver fjerde tvangsauktion fra maj til august var foranlediget af Skat, der oplyser, at de er halvvejs i afviklingen af 40.000 gamle sager om ubetalt ejendomsskat.

Fra maj til august var der 836 tvangsauktioner i Danmark. 201 af dem var foranlediget af Skat, der altså har været såkaldt rekvirent i hver fjerde tvangsauktion. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Dermed er Skats andel af det samlede antal tvangsauktioner steget de seneste fire måneder i forhold til de første fire måneder af 2017, hvor hver femte tvangsauktion skete på baggrund af krav fra Skat.

”Antallet af tvangsauktioner med Skat som rekvirent har været konstant. Samlet set er antallet af tvangsauktioner dog faldet fra den ene periode til den anden, så mens flere pengeinstitutter og kreditforeninger har skruet ned henover sommeren, har Skat fortsat i samme tempo,” forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det konstante flow i antallet af tvangsauktioner skyldes, at Skat i februar overdrog inddrivelsen af ejendomsskat til kommunerne og samtidig lovede at afvikle 40.000 gamle sager fra 2015 og 2016. På den baggrund er Skats andel af det samlede antal af tvangsauktioner da også mere end fordoblet i de første otte måneder af 2017 i forhold til samme periode sidste år.

Skat er halvvejs med gamle sager

Allerede i januar understregede Skat over for Politiken, at afviklingen af de gamle sager ville resultere i en del flere tvangsauktioner i 2017 end i 2016. Det har altså holdt stik, men det har også vist sig, at mange sager bliver afviklet, inden de kommer i hænderne på Skats advokater.

”Der er siden januar 2017 og frem til medio september fremsendt 2.324 sager til advokat med henblik på tvangsauktion. Sagerne fordeler sig på 2.058 ejendomme, da der kan være flere boligejere om samme ejendom,” oplyser Skat i en mail til Boligsiden.dk.

Langt færre af sagerne bliver reelt til tvangsauktioner, idet tallene fra Boligsiden.dk viser, at der har været omkring 400 tvangsauktioner foranlediget af Skat indtil videre i år. Billedet vil formentlig fortsætte med at se sådan ud resten af året. Skat er i hvert fald endnu ikke i bund med afviklingen af de gamle sager.

”Der er på nuværende tidspunkt ca. 19.000 boligejere, som mangler at betale fortrinsberettigede fordringer, f.eks. ejendomsskatter, renovation og byggesagsgebyr. Det vil sige, at Skat er godt og vel halvvejs i behandlingen af de 40.000 sager.”

Hvor mange tvangsauktioner har der været?*

PeriodeAntal tvangsauktionerSkats andel af tvangsauktioner
2016 (januar-august)1.941216 (11 %)
2017 (januar-april)1.091193 (18 %)
2017 (maj-august)836201 (24 %)
2017 (januar-august)1.927394 (20 %)

*i tabellen er der udelukkende tale om 1. auktioner. Aflyste og misligholdte tvangsauktioner og 2. auktioner er altså ikke talt med.

LÆS OGSÅ: Flere tvangsauktioner bliver aflyst

Find mere om