Har du et fastforrentet boliglån på mindst 5 procent? Så kan du være blandt de mange, der med fordel kan lægge lånet om, erfarer Boligsiden.dk. Men du skal gøre det inden den 31. juli, hvis du skal have det optimale ud af det.
De seneste år er renten på boliglånene raslet ned. Hører du til dem, der optog lån før rentefaldet, sidder du måske i dag med en rente på 5 procent eller derover. Og så kan du meget vel høre til dem, der kan tjene penge på at skifte lånet ud. Men skal du have det meste ud af at konvertere, skal du gøre det inden i morgen, den 31. juli. Her falder opsigelsesfristen nemlig for realkreditlånene, og ved at omlægge lånet inden, kan du minimere differencerenterne og dermed gøre en bedre forretning.
“Det er ærgerligt, at så mange boligejere fortsat har et højtforrentet lån, for der er mange penge at spare ved at omlægge. Samtidig er timingen lige nu optimal, da næste opsigelsesfrist falder den 31. juli 2014”, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea.
Så meget kan du spare
Har du et boliglån med en rente på 5 procent eller over, vil en omlægning højst sandsynligt både kunne spare dig penge i den månedlige ydelse, men du vil også kunne komme til at afdrage mere på lånet.
”Hvor stort ydelsesfaldet bliver, afhænger af den tilbageværende løbetid på lånet. Er restløbetiden for eksempel 26 år, og omlægger man til en tilsvarende løbetid, så falder den månedlige ydelse efter skat fra 4.700 kroner til 4.280 kroner, dvs. med 420 kroner efter skat hver måned. Samtidig stiger afdraget med 610 kroner om måneden”, siger Lise Nytoft Bergmann.
Prøv Boligsidens Låneberegner her.
Ikke alle skal omlægge lånet
Der er dog nogle, der ikke får noget ud af at lægge lånet om. Det gælder især dem, der er ved at flytte eller overvejer at gøre det snart. Der vil omkostningerne ved omlægningen være for høje i forhold til den gevinst, man kan nå at få.
Hvis du har en lille restgæld, kan en omlægning også være en dårlig ide. Som tommelfingerregel vil det ikke kunne betale sig at omlægge lån på mindre end 500.000 kroner, da rentebesparelsen bliver for lille i forhold til den udgift, du betaler for at konvertere.
Mange forstår ikke boliglånet
I en undersøgelse Boligsiden.dk tidligere har foretaget, svarer 29 procent, at de føler sig rimelig usikre på, at de kan gennemskue de forskellige boliglåns fordele og ulemper. 21 procent svarer, at de ikke kan gennemskue lånene.
”Mange er usikre på, hvordan lånene er skruet sammen. Enten fordi de er førstegangskøbere og endnu ikke har snakket med banken, eller fordi det er længe siden, at de optog lånet i deres nuværende bolig, og de ikke har beskæftiget sig med det siden. Derfor er det en god ide at få en god snak med sin bank om de muligheder, man har”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.