Salgstiderne kravler langsomt op, men holder sig i den lave ende

Foto: Unsplash

Langsomt bevæger de gennemsnitlige salgstider sig væk fra det rekordlave niveau, som har været gældende under corona. Men trods den opadgående retning, ligger salgstiderne stadig lavt sammenlignet med tidligere år.

Mange faktorer ændrer sig på boligmarkedet i øjeblikket, og endda på relativt kort tid. Det gælder størrelsen af det gennemsnitlige nedslag, som sælgerne er villige til at give. Det gælder salgspriserne, antallet af handler og mængden af boliger til salg.

Men der er én ting, som ikke har samme fart på udviklingen. Nemlig salgstiderne.

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at de gennemsnitlige salgstider godt nok bliver længere, men der er ikke tale om den samme hastige udvikling som for de øvrige nøgletal.

Kigger vi i første omgang på den gennemsnitlige salgstid for villaer og rækkehuse, lå den i oktober måned på 107 dage. Det er samme niveau som i september og blot syv dage mere, end da salgstiden for huse nåede sit absolutte bundniveau i august/september 2021, hvor husene i gennemsnit blev solgt på blot 100 dage.

”Det er positivt, at vi ikke ser voldsomme stigninger i salgstiden for huse, for det vidner om, at det langtfra er umuligt for sælgerne at komme af med boligen. Lysten og viljen til at købe bolig er der fortsat hos danskerne,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”De ændringer, vi ser på boligmarkedet i øjeblikket, handler i høj grad om, at især renteniveauet og øvrige stigende omkostninger har lagt en kraftig dæmper på købekraften, og derfor er boligmarkedet i gang med at tilpasse sig til de nye vilkår. Det faktum, at salgstiderne ikke har ændret sig så markant, er formentlig også et udtryk for, at sælgerne er mere indstillet på at imødekomme køberne eksempelvis ved at give et større nedslag end tidligere”.

Salgstiden forbliver lav for sommerhusene

Kigger vi på de øvrige boligtyper, er tendensen stort set den samme for sommerhusene, hvor den gennemsnitlige salgstid i oktober lå på 102 dage.

Det er blot 13 dage mere, end den lavest registrerede salgstid i Boligsidens statistik på 89 dage, som var tilfældet i juli 2021.

”Sommerhusmarkedet har længe opført sig anderledes end markedet for helårsboliger og har ikke været lige så påvirket af prisfald som huse og lejligheder. Derfor giver det også god mening, at vi heller ikke ser en større stigning i salgstiden, end det er tilfældet. For udbuddet af sommerhuse er samtidig på et lavt niveau sammenlignet med tidligere, og det hjælper naturligvis med at holde salgstiden nede, selvom salget også er faldet,” forklarer Birgit Daetz.

Netop for sommerhusene har det tidligere været normalt med en langt længere salgstid end de nuværende 102 dage. Sammenligner vi med oktober 2019, som var ’normalen’ inden coronaperioden, var den gennemsnitlige salgstid dengang på 240 dage.

Lejlighedssælgerne oplever de største forandringer

Den del af boligmarkedet, hvor salgstiderne stiger mest, er for ejerlejlighederne. Her lå den gennemsnitlige salgstid i oktober på 88 dage, hvilket er 36 dage mere, end da salgstiden var lavest i juli 2021.

”Forandringerne på lejlighedsmarkedet er sket meget hurtigt, og det er også her, vi ser den største nedgang i salget og de største prisudsving. Det betyder samtidig, at den gennemsnitlige salgstid nu er nogenlunde på niveau med årene inden corona,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Men en væsentlig pointe i den forbindelse er netop, at vi er på samme niveau, som i tiden før boligmarkedet eksploderede under corona og ikke lavere. Det vidner om, at lejlighedssælgerne godt nok har oplevet de største forandringer i salgstiden og må væbne sig med mere tålmodighed, men at der samtidig heller ikke er tale om, at det tager længere tid end tidligere.”

Kilde: Boligsidens Markedsindeks