Riv dit nye hus ned – og spar penge

Der kan være en stor økonomisk gevinst at hente ved at købe hus på tvangsauktion, rive ned og bygge nyt fremfor at renovere det eksisterende. Både på varmeregningen, og når du skal sælge.

Kan det betale sig at købe et hus, rive det ned og bygge et nyt på grunden? Det spørgsmål stiller mange boligkøbere sig, når de overvejer, hvordan de skal planlægge investeringen i en fremtidig bolig. Ofte er svaret på det spørgsmål et utvetydigt ja. Hvis anskaffelsesprisen vel at mærke er tilpas lav. Og skal det være rigtig billigt, kan det være en god ide at finde et hus på tvangsauktion.

Vi har spurgt brugerne af Boligsiden.dk, om de kunne forestille sig selv at benytte sig af den ide, og her svarer 56 procent, at de godt kunne finde på at købe på tvangsauktion, rive ned og bygge nyt. Sammen med HusCompagniet har vi regnet på, om det kan betale sig for dem.

Skab din egen unikke vare

De samlede omkostninger til at rive ned og gøre klar til et nyt hus ligger typisk på cirka 250.000 kroner, mens et nyt typehus på 155 kvadratmeter koster 1,6 millioner kroner. Dertil skal du lægge den pris, du har betalt for hus og grund på tvangsauktionen, men du kan altså holde den samlede pris på omkring to millioner kroner. Et beløb som du i mange dele af landet også vil komme af med, hvis du køber en villa på samme størrelse i almindelig handel.

”Det koster det samme at rive noget eksisterende ned som at gøre en ny grund byggemoden. Desuden kan du ofte få den værdi tilbage, som det koster at rive ned og bygge nyt. Du skal overveje beliggenheden, for jo mere attraktiv den er, jo lettere er det at tjene dine penge hjem igen, og så skal du finde noget, hvor prisen ligner den værdi, grunden har, men hvis du bagefter skal sælge, har det ofte en højere værdi, end det du har betalt, fordi du har en unik vare, mens din nabo har et slidt hus,” siger salgschef hos HusCompagniet, Casper Walsøe, og fortsætter:

”Det kan være svært at få overblik over, hvor du skal starte, når du skal rive ned, men når du tager processen på dig og kommer i gang, kan du som regel tjene penge på det. Alene ved at få en tidssvarende energimærkning, kan der være adskillige tusinde kroner at spare.”

Den vigtige energimærkning

Netop energimærkningen er afgørende at få med i dine overvejelser. Ifølge HusCompagniet kan du opvarme et nyt standardhus på 155 kvadratmeter for mellem 8.000 og 10.000 kroner om året, mens naboen med det dårligere energimærke skal af med over det dobbelte.

Og går du på tvangsauktion for at finde den rigtige grund, vil huset oftest være af ældre dato og have en dårlig energimærkning, og derfor kan det også af den grund være en god ide at rive det ned.

”Det er ikke sådan, at huse på tvangsauktion per definition er i dårlig stand, men energimærkningen er ofte i den lave ende, og hvis du kan forbedre dit energimærke og senere vil sælge dit hus, får du, alt andet lige, en bedre pris og en kortere salgstid, hvis energimærkningen er tidssvarende,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk og påpeger en anden fordel ved at købe hus på tvang og rive det ned.

”Køber du et hus på tvangsauktion, får du ingen ejerskifteforsikring, men det er jo en fordel, hvis du alligevel skal rive huset ned, for så slipper du for udgiften.”

Vil du købe hus på tvangsauktion, så behøver du ikke nødvendigvis flytte til det yderste af udkantsdanmark, for aktuelt er der 352 boliger på tvangsauktion fordelt over hele landet.

Hvad koster det at rive ned og bygge nyt?

AktivitetPris
Nedrivning af hus120.000 kr.
Ekstra fundering75.000 kr.
Bortkørsel af jord40.000 kr.
Nyt typehus på 155 m21.600.000 kr.
Ialt1.835.000 kr.

Sådan spurgte vi brugerne

Fra den 3. til den 7. marts 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Kunne du forestille dig at købe et hus på tvangsauktion, rive det ned og bygge nyt?” Vi fik 1.202 svar, der fordeler sig således:

Ja: 678 (56 %)
Nej: 440 (37 %)
Ved ikke: 84 (7 %)

Find mere om