Nu skal lejlighedssælgerne finde tålmodigheden frem igen

Foto: Boligsiden.

Udbuddet af ejerlejligheder er genoprettet, antallet af handler er tilbage på normalen, nedslagene stiger og priserne stagnerer. Nu viser nye tal samtidig, at salgstiden er begyndt at stige, så det tager længere og længere tid at komme af med lejligheden.

Der er sket noget med ejerlejlighedsmarkedet de seneste måneder. Meget faktisk. På praktisk talt alle parametre har markedet ændret retning.

Antallet af handlede lejligheder ligger uge for uge på samme niveau, som det gjorde før corona, mens udbuddet nu igen matcher niveauet fra samme tid sidste år. Ændringerne i aktiviteten har sat sig i priserne, hvor det nu er muligt for flere at forhandle større nedslag, og det har medvirket til, at priserne er stagneret.

Nu viser nye tal fra Boligsiden, at det også tager længere tid at sælge lejlighederne. Salgstiden er nemlig steget de seneste tre måneder i træk.

”Salgstiden tog et stort spring ned i starten af 2021, hvor lejligheder blev solgt i rekordfart og antal. Nu tager den så et spring op igen, efter at antallet af handler er faldet til et normalt niveau. Det har ført til, at køberne har fået et større udvalg, og de kan nu tage sig lidt bedre tid til at tjekke flere lejligheder, inden de beslutter sig,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

På landsplan er salgstiden steget fra 59 til 69 dage de seneste tre måneder. Det er en stigning på 17 procent, og der kan være mere på vej. For hvis vi skeler til salgstiden i oktober for to år siden – altså før corona – var den dengang på 109 dage.

”Sælgerne må finde tålmodigheden frem, for det er meget sandsynligt, at salgstiden stiger yderligere. Dels er der fortsat et stykke op til normaltilstanden, og dels ved vi, at salgstiden ofte stiger henover vinteren,” forklarer Birgit Daetz.

Store stigninger i de største byer

Tager vi temperaturen på de største markeder herhjemme, er salgstiden da også steget i 9 ud af de 10 kommuner, hvor der bliver solgt flest lejligheder.

Størst er stigningen i Randers og Roskilde, idet salgstiden i de to byer nu er mere end 50 procent højere end for tre måneder siden. Men den er også mærkbar på landets allerstørste markeder. I København er salgstiden steget 28 procent de seneste tre måneder. I Aarhus er stigningen på 30 procent.

”Den tid hvor de fleste sælgere i de største byer kunne sælge deres lejligheder med et fingerknips er slut for nu. Og det er heller ikke alle, der kan regne med at sælge til prisen, for når der nu er bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, vil flere købere afsøge muligheden for at få et nedslag, mens flere sælgere også vil give efter for netop det krav for at få solgt og komme videre til næste bolig,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen i salgstid på de største lejlighedsmarkeder:

OmrådeSalgstid juli 2021 (antal dage)Salgstid oktober 2021 (antal dage)Ændring 3 måneder (i %)
København445628%
Aarhus496330%
Aalborg707711%
Odense486741%
Frederiksberg416044%
Gentofte526320%
Høje-Taastrup496124%
Gladsaxe6358-8%
Roskilde395851%
Randers649753%
Hele landet596917%

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)