Der er plusser og minusser, men den absolut største fordel ved at købe sommerhus på tvang er, at der er mange penge at spare. Hvis man altså er villig til at lægge lidt ekstra arbejde i sit køb.
Det i forvejen stigende sommerhussalg fik et ekstra boost, da regeringen i foråret vedtog nye regler for belåning af realkreditlån til sommerhus, hvilket gjorde det billigere at købe en feriebolig. Men skal der endnu større besparelser til, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, at der er store økonomiske gevinster på sommerhuskøbet ved at slå til på en tvangsauktion.
Fra januar til og med september i år har i alt 152 sommerhuse været begæret på tvang på landsplan, og antallet toppede i marts, hvor 32 sommerhuse skulle under hammeren for første gang.
Region Sjælland står for størstedelen af auktionerne med en andel på 40 procent. Sammenligner man hammerslagspriserne med de boliger, der er handlet i fri handel, viser tallene, at man kan spare lidt mere end halvdelen ved at købe på tvang. Mens kvadratmeterprisen for sommerhuse i regionen lyder på 12.436 kroner i fri handel, er den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter 6.170 kroner for de huse, der blev handlet på tvang.
Prisen er den største fordel
Men det er ikke kun i Region Sjælland, der er penge at spare. Opgørelsen viser, at der i de øvrige fire regioner er besparelser på mellem 29,8 og 49,9 procent på salgspriserne på sommerhuse. Og den største fordel ved at købe sommerhus på tvangsauktion er netop prisen, lyder det fra Morten Østergaard, der er partner i advokatfirmaet BuusMark, der blandt andet er specialiseret i tvangsauktioner.
”Når du køber på tvang, kan du få et hus, der er betragteligt billigere end andre huse i området. Sommerhusmarkedet har dog været presset de seneste år, hvor differencen derfor har været mindre opsigtsvækkende. Men nu hvor det er blevet billigere at købe, stiger interessen, hvilket påvirker priserne på det almindelige marked. I sidste ende gør det, at vi kommer til at opleve en større prisforskel,” siger han.
Morten Østergaard tilføjer, at en anden fordel ved at købe sin feriebolig på tvang er, at konkurrencen ikke er nær så stor som i almindelig fri handel – endnu en faktor der kan påvirke prisen positivt.
De største ulemper
Der er dog også udfordringer forbundet med at købe på tvang, hvorfor det endnu ikke er slået igennem blandt almindelige boligkøbere. Én af de store ulemper er, at det kræver mere fleksibilitet og forberedelse.
”Det stor minus er, at der er langt færre boliger at vælge imellem, så du kan ikke stille så høje krav til beliggenhed og selve huset. Og så er det ofte tilfældet med sommerhuse på tvangsauktion, at de kræver istandsættelse. Sidst men ikke mindst skal man være villig til at bruge tid på at sætte sig ind i de regler, der er forbundet med at købe på tvangsauktion, og det kan for nogle virke uoverskueligt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Læs også: Få svar på spørgsmål om tvangsauktioner
”Der er ikke noget, der er gratis, så når vi taler om store besparelser ved at købe på tvang, skal man huske, at man ikke køber samme vare som i almindelig fri handel. Man køber som beset, hvilket vil sige, at der hverken laves tilstandsrapport eller el-eftersyn, og der tegnes dermed heller ikke ejerskifteforsikring” siger Morten Østergaard.