Klassekamp: Murermestervillaen vs. parcelhuset

Foto: Boligsiden

Murermestervillaen kommer ud som en klar favorit, hvis man spørger boligkøberne selv. Men mange vælger alligevel at købe et parcelhus, da det ofte præcis opfylder kravene til den nye bolig.

Murermestervillaen vinder på charmen. Her er der en stil, vi kender og elsker, og murermestervillaerne, der hører 30’erne til, blev bygget i en tid, hvor man satte pris på gedigent byggeri af god kvalitet. Intet under at det er den boligtype, vi tyer til, hvis valget var frit og prisen den samme.

Læs også: Murermestervillaen står øverst på ønskelisten

Murermestervillaen koster en million ekstra

Men netop prisen er ikke den samme. Prisen for en murermestervilla ligger 21 procent over gennemsnittet, mens prisen for et parcelhus til sammenligning ligger 24 procent lavere end gennemsnittet. For en villa på 140 kvadratmeter betyder det, at murermestervillaen koster næsten en million kroner mere end parcelhuset. Og for mange er murermesterstilen ikke den ekstra million kroner værd.

Prisniveauet for murermestervillaerne er dog ikke bare et udtryk for snobberi, og at man betaler for stilen i sig selv. Prisen bunder også i kvaliteten på villaerne fra netop dette årti. Samtidig er villaerne fra 30’erne så gamle, at de fleste allerede er blevet renoveret, mens der stadig er 60’er og 70’er-villaer, der sælges i oprindelig stand og derfor naturligvis til en lavere pris.

Samtidig er kvaliteten af de klassiske parcelhuse, der er bygget i 60’erne og 70’erne, mere svingende. Nogle af parcellerne er solide og bygget i gode materialer, mens andre ikke holder samme standard.

Læs mere om murermestervillaen hos Bolius

Læs mere om typehuset hos Bolius

Parcellerne vinder på trygheden

Ud over den mere overkommelige pris har parcelhusene et meget stærkt kort på hånden. De er typisk bygget i rolige villakvarterer med stisystemer til skole og institutioner. Her kan børnefamilierne trygt lade ungerne spille badminton på vejen og selv cykle til skole ad stier uden biltrafik. Det er ikke altid muligt at finde en murermestervilla i samme kvarter.

”Det er oftest veje i netop denne slags villakvarterer, hvor husene bliver solgt hurtigst. Det er en drøm for mange at bo i et roligt, trygt og børnevenligt kvarter, og så ender man typisk med at købe et parcelhus, simpelthen fordi det er dem, der er”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Romantisk eller praktisk?

I sidste ende strander valget mellem de to boligtyper på, om man er til den romantiske eller den praktiske løsning. Selv hvis man kan kaste de ekstra penge efter murermestervillaen, er det ikke sikkert, at den opfylder de behov, man har, netop på grund af beliggenheden og fordi murermestervillaerne typisk er i to plan – en konstruktion mange gerne vil undgå. Men heldigvis behøver man ikke begrave romantikeren, når man skriver under på købsaftalen til parcelhuset.

”Selvom parcelhuset i sin oprindelige form ikke altid ligner den drøm, man havde, så kan en renovering gøre underværker. Ved at rive nogle vægge ned kombineret med nye gulve eller lofter kan man skabe et helt andet udtryk, så man ikke har fornemmelsen af at være kommet i en tidsmaskine og tilbage til 70’erne, når man træder indenfor”, siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Så får man den beliggenhed, man gerne vil have, mens man samtidig får en bolig, der i højere grad tilfredsstiller ønskerne om store, lyse rum og et mere moderne udtryk”.

Se et eksempel på, hvor meget udtrykket i huset kan ændre sig med en ombygning:

Ombygning med respekt

Find mere om