Der har været mange historier om corona og boligmarkedet siden første nedlukning i marts sidste år, men hvilke er mere fup end fakta? Få svarene her.
Da Danmark lukkede ned den 11. marts sidste år, blev der spået om dystre udsigter for det danske boligmarked. Nu ved vi, at det slet ikke gik, som alle eksperterne troede.
Tværtimod begyndte danskerne at købe sommerhuse, huse og ejerlejligheder i meget stort antal. Det fik udbuddet til at falde og boligpriserne til at stige.
Historierne om boligmarkedet har været mange – rigtig mange siden den dag i marts. Vi på Boligsiden har sat os for at trykteste nogle af de ting, som vi hører henover kaffebordene.
”Alle har en holdning til udviklingen på boligmarkedet, og indimellem florerer der nogle historier henover middagsbordene, hvor der ikke altid er et helt kategorisk facit. Vi har prøvet herunder at nuancere noget af det lidt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
5 myter om coronaperioden og boligmarkedet
Sommerhuskøberne er blevet yngre
Det er oplagt at tro, at flere yngre er blevet fristet af at købe sommerhus i en tid med corona, hvor mange har måttet arbejde hjemmefra, og det ikke har været muligt at rejse på ferie i udlandet.
Men ifølge en analyse lavet af Realkredit Danmark var alderen på den gennemsnitlige sommerhusejer før corona 52,1 år, mens den under corona har været 51,4 år. Altså er det rigtigt, at gennemsnitsalderen er faldet, men det er et marginalt fald.
Faktisk viser analysen, at andelen af sommerhuskøbere i aldersgrupperne 18-29 år og 30-39 år er faldet under corona.
Antallet af boliger til salg har været historisk lavt under corona
I starten af hver måned udgiver vi på Boligsiden en oversigt over udbuddet på boligmarkedet. Oversigten giver et helt aktuelt billede af, hvor meget der er til salg ved indgangen til måneden.
Den tager altså ikke højde for, hvor meget der er handlet i løbet af måneden. Og faktisk blev der fra uge 11 sidste år og et år frem sat godt 116.000 boliger til salg. Det er et rekordstort antal. Til sammenligning blev der fra uge 11 i 2019 og et år frem sat små 90.000 boliger til salg.
Det betyder, at købere, der har været på markedet i et år, har haft langt mere at vælge i mellem i coronatiden sammenlignet med året før.
Det vi i stedet med sikkerhed kan sige er, at salget er gået langt hurtigere end tidligere, og at der er solgt langt mere, hvorfor konkurrencen om boligerne har været hård.
Det nuværende opsving er det samme som før finanskrisen, og vi venter bare på, at boligboblen brister
Der er bred uenighed i ekspertvældet om, hvorvidt de store prisstigninger på boligmarkedet vil blive efterfulgt af prisfald de kommende år.
Den uenighed kan vel bedst illustreres ved, at Danmarks Nationalbank og Det Systemiske Risikoråd nu råder til, at regeringen indfører skærpede adgangskrav til nogle boliglån. Mens De Økonomiske Vismænd mener, at den meget voldsomme udvikling er ved at vende, og at det vil være utidigt med et indgreb.
Generelt er eksperterne dog nogenlunde enige om, at der ikke er en boligboble endnu. Projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen formulerede sågar i juni overfor FinansWatch, at det er fake news, når man taler om boligbobler.
Så når danskerne sammenligner med finanskrisen og taler om frygten for bristede boligbobler, mener de fleste eksperter altså også, at de skyder forbi målet, fordi optakten til dette opsving er en pandemi og dermed helt anderledes end tiden før finanskrisen, hvor virksomheder og private lånte sig til forbrug og investeringer med afsæt i stigende værdier.
Lige nu ser det ud som om, at boligmarkedet stille og roligt er ved at regulere sig selv. Antallet af handler er faldet de seneste måneder, og de store fald i udbuddet er stoppet.
Nu venter vi på at komme tilbage til en mere normal tilstand, hvor priserne stagnerer og falder en smule i løbet af efterår og vinter.
Salget af boliger gik fuldstændig i stå, da Danmark lukkede ned
Nej. Og der er to ting i den forbindelse, der er afgørende at fremhæve. Den første er, at der i ingen uger – heller ikke omkring nedlukningen – er blevet solgt færre end 1.000 boliger (fraregnet ugerne omkring jul og nytår).
Den anden er, at det rent faktisk var ganske få uger, hvor salget var under niveau. I ugerne 12, 13, 14, 15 og 16 var der færre handler end normalt. Ellers var salget højere.
På grund af stigende priser er det svært at låne penge til at købe bolig på landet
Ifølge Finans Danmark blev der givet over 60.000 nye realkreditlån til køb af bolig i 2020. Det er 10,4 procent flere end i 2019.
Ser vi på fordelingen mellem land og by, fik 87 procent af ansøgerne til realkreditlån et tilbud til boligkøb på landet. Det gælder 89 procent i byen, viser en undersøgelse lavet af Epinion. Altså viser tallene, at der er en meget lille forskel.
Men måske lyver tallene alligevel lidt. Det mener regeringen i hvert fald, der regner med, at der er et stort mørketal og derfor vil tilbyde at stille garanti for 20 procent af boligens værdi til de danskere, der vil købe boliger i områder, hvor kvadratmeterprisen er mindre end 8.000 kroner.