Forældrekøb: Fordelagtig regel kan forsvinde

Foto: Boligsiden

I forbindelse med de nye ejendomsvurderinger, der rammer os i 2019, vil det blive økonomisk mindre fordelagtigt at overdrage en lejlighed til sit barn, og den såkaldte 15-procentsregel kan reelt forsvinde.

Hvis forældre i dag vil overdrage et forældrekøb til deres barn, kan de sælge boligen 15 procent under den offentlige vurdering. Den er lige nu låst fast på 2011-niveau, som er langt under markedsprisen.

Boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh forklarer, at det bliver mindre fordelagtigt at bruge reglen, når der næste år kommer nye ejendomsvurderinger, der vil være langt højere end 2011-vurderingerne. Og så vil nuværende forældrekøb i forbindelse med den nye ejendomsvurdering ændre status, så de ikke længere kan overdrages 15 procent under vurderingen.

”Vi vurderer, at den nuværende praksis reelt vil forsvinde. Dels fordi de nye vurderinger bliver langt højere, og det økonomiske incitament dermed bliver mindre. Og dels fordi det er påkrævet, at et forældrekøb ved vurderingen har status af ikke-udlejet. Da de fleste forældrekøb jo netop er lejet ud, vil de få status derefter, så familierne, selvom de ville, ikke kan bruge 15-procentsreglen,” siger han.

Her fortæller Mikkel Høegh mere om fremtiden for forældrekøb og familiehandler.

Flere familiehandler frem til 2019

Når det bliver mindre attraktivt for mange, og helt umuligt for andre, at bruge 15-procentsreglen efter 2019, kan det derfor være en god ide at benytte sig af de fordelagtige overdragelsesvilkår nu.

”Mange familier vil muligvis tage bestik af det her og vælge at fremskynde overdragelsen. Derfor tror vi også, at antallet af familiehandler vil stige det næste års tid,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

I 2017 var der 9.445 familiehandler. Det var 57 procent flere end fem år tidligere.

Læs, hvad advokat Kristian Strandberg Dreyer skrev i Indblik i januar om nye reglers effekt på forældrekøb og familiehandler.

Find mere om