Familie, hygge og tryghed: Disse ting får danskerne til at føle sig hjemme

Det er begreber som tryghed, familie og hygge, som skaber følelsen af at være hjemme hos mange danskere. Foto: Boligsiden.

Tryghed er et nøgleord, når danskerne skal beskrive, hvad der får dem til at føle sig hjemme. Begreber som familie og hygge går også igen, imens enkelte fremhæver friheden til at kunne gå med numsen bar.

”Hvad er det i din bolig, der skaber følelsen af at være hjemme?”

Sådan lød spørgsmålet i en konkurrence, som Boligsiden for nylig præsenterede. Mere end 1.500 danskere deltog med kommentarer på Instagram og bidrog dermed med deres bud på, hvad det specifikt er, der får dem til at føle sig hjemme.

Ser vi nærmere på de enkelte svar, er der helt tydeligt nogle ord, som går igen i de ellers meget forskellige fortolkninger af ”et hjem”. Det gælder for eksempel ordet tryghed.

”Et hjem for mig er et sted med hygge, varme og tryghed, hvor man kan være sammen med dem, man holder af,” er der eksempelvis en deltager, der skriver.

Den trygge base

Netop tryghed er essentielt for hjemmet, mener Boligsidens kommunikationsdirektør.

”Vores hjem er vores helle. Her er vi afskærmet fra omverdenens krav og forventninger, og det er stedet, hvor vi kan gøre præcis, hvad vi ønsker. Derfor giver det også god mening, at et ord som ”tryghed” ofte optræder i kommentarerne,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Hvis vi skal kunne sænke paraderne og give los for alle dele af følelsesregistret, kræver det, at vi er 100 procent trygge, og heldigvis er hjemmet netop det sted, hvor folk har denne følelse og kan føle sig frie.”

For eksempel skriver en anden deltager i kommentarfeltet:

”Et hjem er lige der, hvor jeg har det allerbedst – der hvor der bliver grædt mest, griner mest, råbt mest, elsket mest, og hvor der både er plads til fest og ballade og stille søndage på sofaen.”

En anden deltager er mere kortfattet men meget konkret.

”Hjem er et sted, hvor man kan være sig selv, føle sig tryg og gå med røven bar til hver en tid.”

Plads til kærlighed og eftertænksomhed

Nogle af de øvrige begreber, som deltagerne fremhæver i deres beskrivelser af hjem, er ordene ”hygge”, ”familie”, ”kærlighed”, ”tid” og ”ro”. Begreber som i sidste ende hænger unægtelig sammen for mange.

”Vores hjem er rammen om vores familieliv. Hjemmet kommer i forskellige udgaver på vores rejse fra vugge til grav, men undervejs er vi konstant omgivet af de mennesker, der betyder noget i vores liv; vores familie og vores venner. Og det er netop i vores hjem, at vi har tid og ro til at være sammen med disse særlige personer,” lyder konklusionen fra Birgit Daetz, som tilføjer:

”Det er i hjemmet, vi har plads til eftertænksomhed, hygge og ikke mindst de store følelser som kærlighed.”

En deltager i konkurrencen beskriver det således:

”Et hjem for mig er tryghed og hygge. Det er personligt med plads til kærlighed og nærvær med de mennesker, jeg holder af.”

Du kan læse mange flere fortolkninger på Instagram under de to hashtags #Boligsiden og #herfinderduhjem.

Se også Boligsidens nye univers, hvor vi har sat fokus på netop det at finde hjem og at føle sig hjemme i sit hjem.

Find mere om