”Et af de mest frygtelige år i mit liv har samtidig været et af de bedste”

Henrik Christoffersen (tv), indehaver af fire Home-forretninger i Home og på Nordfyn og Mikkel Møller (th), indehaver af EDC Ringkøbing kan begge se tilbage på et år 2020, der har været noget ud over det sædvanlige. Privatfoto.

År 2020 har uden tvivl været et af de vildeste år på boligmarkedet. Sådan lyder konklusionen samstemmende fra mange af landets ejendomsmæglere. Boligsiden har talt med flere af dem, og her fortæller to mæglere, hvordan de har oplevet udviklingen inden for hussalget

”Det er paradoksalt, at et af de mest frygtelige år i mit liv samtidig har været et af de bedste set med de forretningsmæssige briller på. Det er en besynderlig følelse, og det har været noget turbulent at navigere i.”

Sådan lyder den korte status på året, der gik, fra Henrik Christoffersen. Han er indehaver af fire Home-forretninger i Odense og på Nordfyn, og med 20 års erfaring som ejendomsmægler har han oplevet lidt af hvert. Intet måler sig dog med den udvikling, som han har været igennem i år.

”Jeg kan huske tiden før finanskrisen, men det var ikke samme udvikling som i år. Forskellen er de voldsomme udsving, som vi har set i år. Vi har ramt både bund og top i løbet af et halvt år. Inden finanskrisen kørte det hele bare op, op og op, hvorefter det begyndte at gå ned. I år har det været fra den ene yderlighed til den anden,” fortæller Henrik Christoffersen.

Krisen satte skub i salget

I den umiddelbare tid efter nedlukningen af Danmark faldt aktiviteten på boligmarkedet på Fyn kraftigt, fortæller Henrik Christoffersen.

”Til at begynde med tænkte vi, at det her ville blive alvorligt. Efter den 11. marts ringede telefonen stort set ikke i butikken, ingen bestilte fremvisninger, og der var ingen aktivitet overhovedet. Forståeligt nok skulle folk se, hvad det handlede om. Vi valgte derfor at sende en del medarbejdere hjem. Men så skal jeg da ellers hilse at sige, at køberne vendte tilbage for at købe bolig, og vi måtte kalde vores medarbejdere tilbage på arbejde.”

Næsten samme melding lyder der fra Vestjylland.

”Vi kom historisk godt i gang med året, hvorefter aktiviteten faldt i cirka en måned efter den første nedlukning. Der var ikke helt dødt i butikken, men vi kunne godt mærke, at folk skulle finde ud af, hvad det her handlede om. Tempoet var klart mere afdæmpet. Men kun indtil midt i april, hvorefter markedet nærmest eksploderede, og vi fik usædvanlig travlt,” fortæller Mikkel Møller, der er indehaver af EDC Ringkøbing og tilføjer:

”Pludselig oplevede vi, at mange af de huse, som ellers har været længe til salg, de blev solgt. Selv i de mindre byer uden for Ringkøbing, blev de helt billige huse i de små samfund solgt. Det varede indtil sommeren, hvor vi mærkede en lille afmatning, indtil efteråret satte stærkt ind. Derfor ender 2020 også med at blive vores bedste år nogensinde.”

Skal du også sælge din bolig? Find den rigtige ejendomsmægler i Boligsidens kartotek.

Boligen kom i fokus under corona

Imens flere eksperter særligt i foråret spåede massiv nedgang på boligmarkedet og forventede store prisfald, forudså køberne en anden virkelighed.

”Det er vores oplevelse, at folk har været meget forhippet på at købe ny bolig. Folk har været forvirret omkring, hvad der skulle ske under corona, men vi har ikke oplevet den samme angst og nervøsitet for deres økonomi og boligsituation, som vi så under finanskrisen. Tværtimod,” siger Henrik Christoffersen fra Home på Fyn og tilføjer:

”Tidligere hørte vi, at folk ikke ville sætte sig hårdere økonomisk, end at de samtidig ville have råd til at rejse, men det hører vi slet ikke nu. Køberne har ikke talt om faldende priser. Mange har under corona fået et stort rådighedsbeløb frigjort fra deres feriebudget, som de har valgt at bruge på det sted, hvor de opholder sig mest, nemlig deres bolig, og mange har valgt ikke kun at renovere men at finde en helt ny bolig.”

At boligen er kommet i fokus, fornemmer Mikkel Møller fra Ringkøbing også.

”For mange betyder det ikke så meget i dag, om de bor i byen eller på landet, for internettet fungerer alle steder. I stedet går mange efter at få mest hus for pengene, og derfor har vi også set flere af de billige huse i de mindre samfund blive solgt,” forklarer han.

Samtidig har isolationen under coronanedlukningen måske også givet et ekstra skub til flytteplanerne.

”At være så mange timer hjemme har måske fået nogle til at stille spørgsmålet, om de egentlig bor rigtigt i forhold til deres behov, og på den konto tror jeg, at flere har fremskudt deres flytteplaner, nu hvor de ikke kunne komme ud at rejse. Når det er sagt, tror jeg ikke, at hele udviklingen skyldes corona. Jeg tror også, at der generelt er kommet en vis opmærksomhed omkring det at købe bolig,” siger Mikkel Møller fra EDC Ringkøbing.

Sælgere ønskes

Både på Fyn og i Ringkøbing har der igennem året været okay med sælgere. Men begge steder kunne man i takt med det stigende salg godt ønske sig flere.

”I starten havde vi svært ved at kommunikere, at det faktisk gik umådelig godt med salget, og at der var købere til husene. Men da den flaskehals forsvandt, gik det faktisk nogenlunde, og vi skal ikke klage. Men vi har stadig mange interesserede købere, som vi ikke kan skaffe huse til,” forklarer Mikkel Møller.

”Lokalt i Ringkøbing hænger det dog også sammen med, at den ældre generation ejer en stor del af parcelhusene, og vi mangler i den grad egnede ældreboliger, som de kan flytte ind i, hvis de vælger at sælge.”

På Fyn er der også kommet flere sælgere til markedet efter det første coronachok.

”Sælgerne var nervøse og afventende i begyndelsen, hvor det var svært at få nok boliger til salg. Men det er heldigvis gået op for sælgerne, at de nu kan få en rigtig god pris for deres bolig. Så det spænd er blevet mindre,” lyder det fra Henrik Christoffersen.

Samtidig har der i Odense-området været en anden tendens, der har påvirket handlerne.

”Vi har set flere, som har haft et hus i en af forstæderne til byen, som har solgt for til gengæld at flytte ind til byen i en lejlighed, hvor de kan dyrke easy living. Hvor de ikke har hus og have at koncentrere sig om, men i stedet kan benytte sig af byens tilbud.”

Fælles for de to ejendomsmæglere er, at de uanset deres geografiske placering lige om lidt kan sige farvel til et år 2020, der ender med at være, hvis ikke det bedste, så i hvert fald i top tre over de bedste år hidtil.