Billigere at købe bolig – og billigere at låne

Foto: Boligsiden

Renten på realkreditlån er på et halvt år halveret, og i samme periode er huspriserne faldet med omkring 10 %. Dermed er det for alvor igen tid til at købe bolig.

En bolig, der i oktober sidste år kostede 3 millioner kroner, er i dag mellem 4.000 og 6.300 kroner billigere at sidde i. Om måneden vel at mærke!

Det er der to årsager til. For det første er prisen på en villa i hovedstadsområdet de seneste 5-6 måneder faldet omkring 10 %, og det bringer priserne tilbage til niveauet i 2005. Og for det andet er renten på et realkreditlån med 1-årig rentetilpasning i løbet af det seneste halve år halveret fra godt 6 % til omkring 3,2 %.
Det er ifølge ejendomsmæglerkæden EDC nærmest den omvendte verden og er en glædelig cocktail, der allerede har fået og i den kommende tid får stor positiv indflydelse på et boligmarked, der er nede i kadence.

”Det har altid været noget nær en naturlov, at når renten faldt, så steg boligpriserne. Den lov er tilsyneladende suspenderet lige nu, for selv om renterne har været stør faldende de seneste måneder, så fortsætter priserne samme vej – nedad”, lyder det fra kommunikationschef hos EDC Jan Nordmann.

Prøv Boligsidens Låneberegner.

Stor besparelse uanset låntype

Han mener, at udviklingen stiller boligkøberne i en ”historisk gunstig position”; det bliver nemlig billigere at købe boligen, og det bliver samtidig billigere at låne til den.

Ifølge EDC er der altså nu 300.000 kroner at spare på den villa, der i oktober 2008 kostede 3 millioner. Kombinerer man prisfaldet med rentefaldet på knap 3 %, så sparer man brutto 6.300 kroner om måneden i renteudgifter, hvis man finansierer huskøbet med et 1-årigt rentetilpasningslån – et såkaldt flexlån.

Vælger man i stedet den faste 30-årige rente til sit realkreditlån, sparer man brutto 4.000 kroner om måneden på renterne.

”Uanset om man er til lån med fast eller variabel rente, er der solide besparelser ved at handle nu i forhold til situationen for bare et halvt år siden”, siger Jan Nordmann.

Køberne er kommet tilbage på markedet

Det har køberne tilsyneladende allerede opdaget, for ejendomsmæglerne over en bred kam har i de første måneder af 2009 registreret kraftigt stigende aktivitet i alle de processer, der går forud for en bolighandel.

Hos EDC bestiller køberne således i dag lige så mange salgsopstillinger, som de gjorde i juni sidste år – før finanskrisen lammede efterårsaktiviteten på markedet.

Samtidig får kæden nu 30 % flere konkrete bud på ejendomme, end tilfældet var i de sidste tre måneder af 2008, og der har inden for de sidste 12 måneder ikke været så mange fremvisninger som netop nu.

Alt tyder dermed på, at boligkøberne har fået vejret oven på finanskrisens mavepuster, og at lav rente og faldende boligpriser atter får folk ud at købe ny bolig.

Find mere om