Vi vil bo i nybyggeri

Foto: Boligsiden

Hvis prisen var den samme på nybyggeri og brugte boliger, vælger vi nybyggeriet. Det viser ny undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk.

Hvis prisen ikke var et parameter, ville vi vælge den nybyggede bolig frem for den, som nogle allerede har brugt som hjem. 64 procent går efter nybyggeriet, mens 17 procent vælger den brugte bolig. 15 procent er ligeglade. Men når bolighandlen skal på plads, er prisen afgørende, og nybyggeriet er prismæssigt langt dyrere end ældre boliger.

”Nybyggeri er dyrere end brugte boliger. Hvis vi ser på villaer og rækkehuse, der er bygget inden for de seneste fem år, ligger salgsprisen 6.400 kroner pr. kvadratmeter over gennemsnittet. Boligerne fra de seneste fem år er desuden 2.300 kroner dyrere pr. kvadratmeter end boligerne, der er bygget i år 00’erne, og som altså stadig er af aboslut nyere dato ”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I en tilsvarende amerikansk undersøgelse svarer kun 41 procent, at de helst vil bo i nybyggeri, hvis prisen var den samme, mens hele 38 procent er ligeglade, om det er nyt eller gammelt. 21 procent af amerikanerne foretrækker et brugt hjem. Der er altså langt flere amerikanere, der ikke tager det så tungt, at der har boet nogle i huset.

For og imod nybyggeri

Den helt klare fordel ved nybyggeri er, at vedligeholdelsen af boligen er minimal. Her skal taget ikke udskiftes i de næste mange årtier, og der er ingen forældede elinstallationer, der skal fikses, eller oliefyr fra det forrige århundrede.

”Flytter du ind i en nybygget bolig, ved du, at der ikke burde komme uforudsete udgifter lige foreløbig i forhold til oliefyret, der strejker, eller andre ubehageligheder. Det kan give en økonomisk tryghed. Samtidig er nybyggeri ofte mere energirigtigt, så der kan være mange penge at spare på varmeregningen”, siger Birgit Daetz.

Ulempen er, at der kan være en risiko for byggesjusk, der kan være træls for den nybagte boligejer, der troede, at alt ville være i tip-top orden, fordi boligen var ny. Samtidig er prisen høj, og nogle synes også, at nybyggeriet mangler charme, og haverne i nybyggede villakvarterer er ofte lidt øde og vindblæste, før træer og buske vokser op.

På Boligsiden.dk er der netop nu ca. 1.200 villaer og rækkehuse og ca. 1.000 ejerlejligheder til salg, der er bygget i år 2013 eller senere. Der er godt 100 sommerhuse til salg, der er bygget efter år 2013.

Sådan gjorde vi

Salgspriserne bygger på villaer og rækkehuse, der er solgt de seneste 12 måneder.

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 12. – 20. maj spørgsmålet ”Hvis prisen var den samme, hvad ville du så helst købe?” 1.488 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

En nybygget bolig: 64,31 %

En brugt bolig (hvor andre har boet før): 16,67 %

Det er lige meget: 15,19 %

Ved ikke: 3,83 %

Find mere om