Vi poster gerne penge i istandsættelsen af den nye bolig

Foto: Boligsiden

Når vi lige har investeret en formue i en ny bolig, kaster vi gerne lidt ekstra i puljen for at få den renoveret også. Knap hver tredje vil gerne bruge over 200.000 kroner på istandsættelse af den nye bolig, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

For mange er boligkøbet den dyreste investering, de kommer til at gøre i deres liv. Realkreditlånet kan løbe op i millioner, og måske er det derfor, at beslutningen alligevel ikke er så svær, når mange boligkøbere i samme omgang vurderer, at de godt kan lægge over 200.000 kroner ekstra i puljen til renovering.

I en undersøgelse blandt 1.078 af brugerne på Boligsiden.dk svarer 30 procent, at de gerne vil bruge over 200.000 kroner på istandsættelse af deres nye bolig. 57 procent vil bruge op til 200.000 kroner, og kun 6 procent vil slet ikke bruge penge på istandsættelse.

”Jeg vil tro, at mange kalkulerer med istandsættelse, når de køber boligen. Det er oplagt at snakke med banken om finansieringen af fx nyt køkken eller tag, når man nu alligevel er ved at låne et større beløb”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligparken er gammel

89 procent af de villaer og rækkehuse, der er til salg netop nu, er opført før år 2000. Dermed er langt størstedelen af de huse, der er til salg, mere end 14 år gamle, og det øger behovet for istandsættelse.

”Ikke alle flytter i tide og utide. Mange bliver boende i boligen i en menneskealder, og ikke alle opdaterer boligen løbende. Når boligen så en dag alligevel skal sælges og overdrages til en ny generation, så kræver den typisk en større opgradering for at få den gjort tidssvarende”, siger Birgit Daetz.

200.000 kroner kan være givet godt ud

Kigger vi på de villaer og rækkehuse, der er solgt det seneste år, er det tydeligt, at der er store rabatter at hente på de gamle huse. Især husene, der er bygget inden for de seneste fem år, er blevet solgt for markant højere priser end de mere brugte boliger.

Salgspriserne lå på 1,5 million kroner i gennemsnit for huse bygget før år 1900. Prisen var i gennemsnit over 1,4 millioner kroner højere for husene, der var bygget efter 2009; De kostede 2,9 millioner kroner. For den prisforskel er der plads til mange store renoveringsprojekter.

Den klassiske 60’- og 70’er-villa er den boligtype, der sælges flest af. Husene fra de to årtier udgør en tredjedel af de solgte villaer og rækkehuse, og de blev i gennemsnit solgt for 1,8 millioner kroner. Bruger man 200.000 kroner til istandsættelse af et klassisk parcelhus, kan det gøre en stor forskel, mens man stadig betaler langt mindre for boligen end for et nyt hus.

Find mere om